Meisje in het rood

Coverafbeelding van: Meisje in het rood

Trefwoord(en)
sprookjes
stad
gevaar

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

De Italiaanse tekenkunstenaar Innocenti herinterpreteert het sprookje van Roodkapje en plaatst het in het bos van baksteen en beton, in de grootstad dus. Zijn stad is er een die vol is. Vol van mensen, van winkels, van verkeer, van verleiding, … Maar ook vol van gevaar, vervuiling en criminaliteit.
De stad die hij creëert, daarin wil je niet leven.
Sophia, zijn Roodkapje, doet het echter wel. Zij woont met haar moeder en haar zusje in een appartement. Nana, haar grootmoeder, woont aan de andere kant van de stad in een caravan. Moeder stuurt Sophia naar haar grootmoeder met in haar rugzak koekjes, honing en sinaasappels. En met de boodschap: “Blijf op de grote weg”.
In het hart van de stad, daar waar je bijna alles kan krijgen wat je hartje begeert, is de verleiding echter te groot en verdwaalt zij. Zij komt in de achterbuurt terecht, daar waar het leeg lijkt maar vele ogen je zien en neuzen je ruiken. Daar waar de gevaarlijke roofdieren zijn. Sophia wordt belaagd, maar een stoere man met motor redt haar. Hij voert haar met zijn motor naar grootmoeder. Maar eer zij daar aankomen … En dan blijkt het sprookje niet zo licht te eindigen zoals we gewend zijn. Integendeel.
Maar het oude vrouwtje, dat het sprookje vertelt aan de kinderen, had hen reeds verteld dat verhalen magisch zijn, dat ze plots kunnen veranderen. En dus verzint zij een ander einde, een dat beter is.
Aan de lezer/kijker om te beslissen welk einde hij of zij kiest…

Dit sprookje houdt het midden tussen strip, prentenboek en graphic novel.
De eenvoudige tekst, in witte vakjes als tekstballonnen, houdt je bij de hand om het verhaal te volgen. Maar de prenten vertellen zoveel meer!
De hyperrealistische tekenstijl van Innocenti verbeeldt de stad in al zijn details. Als een ‘overkill’ aan informatie. Zijn duistere sfeer imponeert en soms dreig je jezelf te verliezen in al de details. Er is heel wat te ontdekken dus! Kwestie van jezelf te focussen.
Zeker en vast een originele en eigenzinnige interpretatie van Roodkapje voor liefhebbers van realisme en duistere sferen.

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Aaron Frish

Illustrator
Roberto Innocenti   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044822984

Aantal pagina's
32

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Girl in Red

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij