Meesterlijk!

aanrader Coverafbeelding van: Meesterlijk!

Trefwoord(en)
kunst
schilderijen

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een voorwoord en een inleiding komen vijftig schilderijen aan bod waarover uitleg wordt gegeven. De afbeelding van het schilderij staat telkens op een volledige pagina en de bijhorende teksten staan op de tegenoverliggende pagina. De teksten geven uitleg over het schilderij. Een aparte kader geeft informatie over de kunstenaar die het werk maakte. Dikwijls wordt de lezer aangezet om het schilderij aandachtiger te bekijken door gerichte vragen in de tekst. Een weetje staat eveneens in een apart tekstkadertje. Een register en beeldverantwoording sluiten het boek af.

De ondertitel van het boek is ‘Zo kijk je met kinderen naar kunst’ en dat is precies wat het boek de lezer/kijker wil laten doen. In de inleiding legt de auteur ook uit waarom het nodig is om met andere ogen naar kunst te kijken als kinderen een museum bezoeken. Om veel meer hun interpretatie of fantasie aan bod te laten komen en hen zo veel meer plezier te laten beleven bij een museumbezoek.
De auteur heeft er voor gekozen om niet de meest bekende schilderijen aan bod te laten komen. Maar net schilderijen die (meestal) veel minder of niet bekend zijn. De teksten zijn makkelijk te lezen. Alleen wordt er soms naar details op het schilderij verwezen die bij de afbeelding in het boek niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Dat heeft helaas met de druk in het boek te maken en niet met het echte schilderij.
Af en toe wordt er verwezen naar musea en die liggen allemaal in Amerika. Niet direct plekken waar Vlaamse of Nederlandse kinderen naartoe gaan. Toch mag dit geen belemmering zijn om musea te bezoeken met kinderen.
Het boek geeft als het ware een handleiding hoe je met een open blik naar schilderijen kan kijken en kinderen daarbij kan betrekken.
Bijzonder mooi verzorgde uitgave. Een aanrader.

Pol Van Damme - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Maria-Christina Sayn-Wittgenstein Nottebohn

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2019

ISBN
9789047711711

Aantal pagina's
112

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Old Masters Rock. How to Look at Art with Children

Vertaler(s)
Lydia Meeder
Barbara Zuurbier