Meerminnen verdrinken niet

Coverafbeelding van: Meerminnen verdrinken niet

Trefwoord(en)
dorp
gezin
natuurrampen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

1911. Nadat zowel haar vader als haar moeder overleden zijn, keert de dertienjarige Janna terug naar het geboortedorp van haar moeder, Bruinisse. Ze wordt er opgevangen door haar oom en tante. Janna voelt zich in eerste instantie helemaal niet welkom. Maar de geur van het water en de mosselen, de klapperende zeilen aan de vissersboten en de hele omgeving geven haar het gevoel van thuiskomen. Het stille dorpsleven bevalt haar, al heeft ze soms ook zo haar bedenkingen. En zij wil mee met de mosselschuit naar Antwerpen. Maar een vissersboot is niets voor meisjes. O nee?

De auteur, zelf afkomstig uit Bruinisse, put uit eigen ervaring, uit verhalen van ouderen en via informatie in boeken om dit historische verhaal te kaderen. Ze schept een bijzondere sfeer van een welvarend vissersdorp dat ze door de ogen van Janna beschrijft. Het verhaal kabbelt – soms letterlijk – rustig verder. Een spanningsboog is bijna niet aanwezig. Het zijn gewone dorpstaferelen en werkomstandigheden die worden beschreven. Tot er zich een erge storm aankondigt. Dan wordt het verhaal wel bijzonder heftig. Door de accurate beschrijvingen kan de lezer zich deze gebeurtenis erg beeldend voorstellen.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Janna. De lezer ervaart de omgeving en de gebeurtenissen zoals Janna ze ziet. Janna heeft af en toe bizarre dromen, die allemaal iets te maken hebben met meerminnen en die dromen verwarren haar. Zeker als de gebeurtenissen die volgen op haar dromen beginnen te lijken.
De personages zijn erg levensecht beschreven, wel met de bedenking dat het gaat om mensen van meer dan een eeuw geleden. De toenmalige onderlinge verhouding tussen de mensen was anders dan die van nu. Vooral de tante en de kleermaker van het dorp zijn heel bijzonder. De afstandelijke houding van de tante zal doorheen het verhaal mee evolueren.
Dit verhaal geeft de lezer een blik in het verleden van een vissersdorp in Zeeland. Door de bijzondere sfeer die de auteur schept, waant de lezer zich in een andere wereld.
Achteraan heeft de auteur een aantal plaatselijke begrippen verklaard en kan de historisch nieuwsgierige lezer meer informatie inwinnen, onder andere op een erg interessante blog.
Zeker de moeite waard om te lezen.

Pol Van Damme - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Saskia Maaskant   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2020

ISBN
9789002270604

Aantal pagina's
198

Prijs
€15,99