Max maakt een vriend

aanrader Coverafbeelding van: Max maakt een vriend

Trefwoord(en)
verhuizen
vriendschap
knutselen
werken
alleen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Max en zijn moeder zijn net verhuisd. De verveling slaat toe en de zenuwen staan gespannen. “Ga naar buiten en maak een vriend!” roept mama hem toe. Dat doet hij letterlijk. De ideeën buitelen over elkaar heen in zijn hoofd. Hij maakt een vriend zoals een vriend hoort te zijn: met een mond om te praten, handen om te helpen, voeten om te rennen, … Ondertussen kijkt de buurjongen toe. Max heeft geen tijd voor hem want hij moet een vriend maken: een vriend die ruikt naar bos, zuurtjes en zweet. Stap voor stap krijgt de vriend vorm. En de vriendschap met de buurjongen… Pizza en lege dozen ronden alles netjes af.

Dit oh zo herkenbare verhaal overstijgt de realiteit door de premisse ‘maak een vriend’ letterlijk te nemen. Dit stuwt het verhaal en geeft het hoofdpersonage een noodzaak om mee bezig te zijn. Mooi hoe binnen zijn obsessie de buurjongen beetje bij beetje dichterbij komt. Zo sleept dit originele verhaal je mee alsof je het zelf beleeft.
De kernachtige tekst heeft door zijn korte zinnetjes een aanstekelijk ritme dat zich lekker laat voorlezen. Jong schrijft met heldere pen een pakkend verhaal naar het idee van Devos.
De prenten van zijn hand zijn pareltjes van schilder- en tekenkunst. Het decor alsof Max en zijn moeder verhuisden naar een Amerikaanse voorstad versterkt de leegte en de verveling. In deze omgeving, hoofdzakelijk in bruinige tinten, schetst hij met losse, speelse lijnvoering figuren van vlees en bloed met een beweeglijkheid en een expressie die ervan af knalt. Tal van details zijn leuk om te ontdekken en doen het geheel leven. In zijn zachte kleurkeuze van hoofdzakelijk bruin en blauw en af en toe wat rood weet hij perfect de juiste sferen op te roepen.
Devos zelf hield ook de vormgeving strak in de hand, waardoor het geheel aantrekkelijk oogt als een ‘must have’. De volle verhuisdoos op het schutblad vooraan en de lege doos achteraan, de schikking van de tekst over de tekeningen heen, het lettertype, … Over alles is nagedacht.
Zo werd dit boek een pakkend en aantrekkelijk werk dat je iedereen toewenst. Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Claudia Jong   

Illustrator
Kristof Devos   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2018

ISBN
9789462913578

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,95