Marie
1944. In het dorp waar Marie woont, kabbelt het leven zo gewoon mogelijk verder. De Duitse bezetter laat zich slechts zelden zien en de bewoners van het dorp laten de enkele ‘zwarte families’ zo veel mogelijk links liggen. Eigenlijk vindt Marie het zelfs wat saai. Haar beste vriendin Mira is op vrijersvoeten en ook bij Marie kriebelt het langzaam.
Op de dag dat er een vliegtuig in de buurt neerstort, verandert echter alles. De piloot wordt door de Duitsers gezocht en het dorp wordt uitgekamd. De collaborateurs zien hun kans schoon om hun trouw te bewijzen. In de zomer van 1944 valt een fataal schot dat het hele dorp in een tragedie meesleurt.
In de eerste plaats wil dit boek jongeren van vandaag een stuk geschiedenis laten ervaren die nooit vergeten mag worden. Daarvoor heeft de auteur een aantal elementen en getuigenissen bij elkaar gezocht en die tot één geheel samen gebracht. Het verhaal kabbelt in de eerste 130 pagina’s rustig verder. Er gebeurt weinig meer dan de liefdesavontuurtjes van de meisjes en hun dagelijkse werkzaamheden die weinig verschillen van hun leven voor de oorlog begon. Dat gedeelte staat in schril contrast met de gebeurtenissen die daarop volgen. De onmenselijke en gruwelijke behandeling van de gevangenen in overvolle cellen, treinen en kampen. Vooral de misselijkmakende martelingen en de hautaine houding van de bewakers die er een duivels genoegen in lijken te scheppen om de gevangenen zo veel mogelijk te laten lijden en hen te behandelen als ongedierte, worden belicht. Menselijkheid is een eigenschap die ze niet blijken te kennen. En diegenen die toch enige menselijkheid vertonen, verdwijnen al even snel als ze gekomen zijn.
De auteur vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Marie en hoe zij die periode van oorlog ervaart. Een groot aantal gebeurtenissen laat de auteur Marie noteren in een dagboek waarin ze ook haar gevoelens de vrije loop kan laten. Iets wat niet kan als ze om zich heen kijkt. Daarvoor heeft ze een ‘muur’ om zich heen opgetrokken om niet ten onder te gaan door de gruwel die ze elke dag om zich heen ziet.
Het verhaal leest vlot in een gemakkelijk verstaanbare taal. Soms is het niet duidelijk waarom een deel wél en een ander deeltje niet in dagboekvorm geschreven is, want alles wordt verteld vanuit het standpunt van Marie, in de ik-vorm.
Niet het eerste en waarschijnlijk ook niet het laatste boek dat de gebeurtenissen van WO II belicht. In een nawoord geeft de auteur nog informatie over een aantal personages en het gegeven van het boek.
Pol Van Damme - april 2017
Auteur
Marc de Bel
Uitgeverij
Van Halewyck
Jaartal
2017
ISBN
9789461316295
Aantal pagina's
446
Prijs
€19,95