Maran en de Orang-Oetang

Coverafbeelding van: Maran en de Orang-Oetang

Trefwoord(en)
oerwoud
ouderliefde
natuur
bedreigd
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Maran groeit op bij een familie orang-oetangs. Hij voelt zich daar thuis al beseft hij dat hij anders is. Als er ‘haarlozen’ in hun gebied komen, stijgt het gevaar voor Maran, maar ook voor de orang-oetangs, want hun leefgebied wordt stelselmatig omgezaagd en dus telkens kleiner. Daarnaast zoeken die ‘haarlozen’ ook naar een grote diamant. Toch is Maran nieuwsgierig naar deze ‘haarlozen’ want ze lijken op hem. Maar daarmee brengt hij zijn familie in gevaar.

Elk boekje uit de reeks ‘Kleine helden van toen’ is bedoeld als een spannend avontuur voor de jonge lezer. Voor dit deel is het verhaal gesitueerd in Zuidoost Azië, in het leefgebied van de orang-oetang. Deze orang-oetangfamilie heeft een mensenkind geadopteerd en opgevoed, net zoals de wolvenfamilie met Mowgli deed. In het verhaal communiceren de orang-oetangs gewoon met Maran, maar de ‘haarlozen’ (de mensen) verstaan ze niet.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Maran. Hij vindt zijn leven in de orang-oetangfamilie wel aangenaam, maar wil ook zijn biologische ouders benaderen. Het zorgt op het einde van het verhaal voor een wat ongeloofwaardig gebeuren.
Het verhaal wil echter vooral de aandacht vestigen op het verloren gaan van het leefgebied van de dieren in het oerwoud en de verstoring ervan door de zoektocht naar edelstenen.
Een tiental kleurrijke, dubbele-pagina-grote illustraties verluchtigen het verhaal. Ze tonen Maran nogal overdreven als een soort ‘Tarzan’, meer dan als een kleine jongen.
Een iets minder geslaagd verhaal uit deze leuke reeks die jonge kinderen aan het lezen wil krijgen. De beperkte lengte van het verhaal – slechts 64 pagina’s (illustraties inbegrepen) – zal daar zeker bij helpen.

Pol Van Damme - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Illustrator
Rudi Jonker   

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
Kleine helden van toen

Jaartal
2022

ISBN
9789044844528

Aantal pagina's
64

Prijs
€12,95