Majoor Rosalie

Coverafbeelding van: Majoor Rosalie

Trefwoord(en)
WO I
school
eenoudergezin

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

1917. Rosalie’s moeder leest haar hoopgevende brieven voor die haar vader schrijft van aan het front. Ook de meester in de klas leest heldhaftige artikels voor uit de krant. Maar Rosalie wil die verhalen niet horen. Ze wil achterhalen wat er echt gebeurt. Maar daarvoor moet ze kunnen lezen.

Dit korte verhaal in een boekje in klein formaat bevat naast het verhaal ook heel wat illustraties. Deze geven op een rustige manier de sfeer van de tijd weer. Regelmatig zijn het illustraties over een dubbele pagina en visualiseren ze de gevoelens van Rosalie of haar moeder.
Rosalie is een klein meisje dat nog niet leerplichtig is. Omdat haar moeder moet gaan werken, mag zij van de meester achteraan in de klas zitten en tekenen.
Het verhaal wordt door Rosalie verteld, in de ik-vorm. En daar wringt het schoentje. Haar taalgebruik strookt niet met dat van een kind van vijf of zes jaar. Ze gebruikt een woordenschat die een kind van die leeftijd normaal niet gebruikt of zelfs maar kent. En als ze zich dan zelf heeft leren lezen, kan ze plots ook heel wat moeilijke woorden lezen. Dat klopt niet helemaal.
De bedoeling van het verhaal is duidelijk en de illustraties passen er heel goed bij. Alleen is de taal die Rosalie hanteert geen taal van een jong kind. En dat is jammer want doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het geheel.
Om voor te lezen en te vertellen maar zeker ook te verduidelijken.

Pol Van Damme - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Timothée de Fombelle

Illustrator
Isabelle Arsenault   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789021414881

Aantal pagina's
64

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Captain Rosalie

Vertaler(s)
Eef Gratama