Mag ik naast je zitten?

Coverafbeelding van: Mag ik naast je zitten?

Trefwoord(en)
schoolleven
cultuurverschillen
anders zijn

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Ravi is van India verhuisd naar Amerika. In India was hij de beste leerling van de klas en hij is er van overtuigd dat hij zijn medeleerlingen in zijn nieuwe school zal kunnen imponeren met zijn kennis. Maar dat valt best tegen.
Joe heeft het moeilijk om de gewone manier van leren onder de knie te krijgen. Hij is nogal onhandig en tot overmaat van ramp werkt zijn moeder in de schoolkantine.
Beide jongens zijn totaal verschillend maar zullen op de één of andere manier tot samenwerking moeten komen om hun plek in de klas te veroveren.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van één van de twee jongens. Sommige gebeurtenissen krijgt de lezer dan ook tweemaal te lezen omdat beide kinderen het gebeuren elk op hun eigen manier bekijken.
De twee jongens worden heel herkenbaar beschreven omdat het verhaal vanuit hun standpunt, in de ik-vorm, wordt beschreven. De lezer weet dus hoe de jongens de wereld om hen heen bekijken en hoe zij er op reageren.
Ravi vindt zichzelf geweldig maar krijgt in de school het deksel op de neus en moet thuis de schijn hoog houden tegenover zijn familie die erg hoge verwachtingen heeft. Terwijl Joe moet trachten de leerstof onder de knie te krijgen en het buitenbeentje, het ‘zwart schaap’, van de klas is. Toch merkt hij net die dingen op die anderen ontgaan.
Beide jongens evolueren gedurende het verhaal dat zich afspeelt in de tijdspanne van één schoolweek. Ze hebben beiden bepaalde talenten die zich niet in schoolprestaties laten uitdrukken maar die hen wel samenbrengen.
Iets wat jonge lezers mogelijk niet zullen opmerken is het onderwijssysteem dat gehanteerd wordt en dat de gaven van beide jongens niet (h)erkent maar dat heel wat problemen had kunnen voorkomen. Alleen had de auteur dan geen verhaal meer.
Boeiende kijk van twee jongens op de klaswerking en hun medeleerlingen.

Pol Van Damme - oktober 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Sarah Weeks   
Gita Varadarajan

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2019

ISBN
9789047711087

Aantal pagina's
151

Prijs
€15,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Save Me a Seat

Vertaler(s)
Lydia Meeder
Barbara Zuurbier