Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Coverafbeelding van: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Trefwoord(en)
autisme

Genre
informatief

Vanaf
14 jaar

Blossom Books besloot een serie non-fictie boeken te publiceren die de taboesfeer rond onderwerpen zoals autisme, ADHD en andere stoornissen wil tackelen. Hoofdzaken werd geboren. Momenteel bevat de serie vijf boeken waarvan één voor jonge kinderen. De rest van de serie is geschreven voor (én door) jonge mensen die direct of indirect in aanraking komen met bepaalde stoornissen. Hoewel de meeste auteurs al jarenlang actief zijn op hun blogs, is het voor hen allemaal hun eerste boek. Elke schrijfstijl is anders maar enkele elementen die in alle boeken terug komen zijn: een vlotte pen, een gezonde dosis zelfspot, tips voor de omgeving en vooral een heel eerlijk relaas van het leven met een stoornis. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is het eerste boek uit de serie. Van het boek werden al meer dan 20.000 exemplaren verkocht en ondertussen herschreef Bianca Toeps in samenwerking met Esther Walraven haar boek voor een jonger publiek.

Toeps deelt haar boek op in 6 duidelijke hoofdstukken. In de eerste delen gaat ze in op de definitie van autisme uit de DSM-5 en hoe die wel en niet bij haar past. Ze vertelt ook over haar eigen weg naar een diagnose en laat mede-autisten aan het woord die hun diagnose vroeg of juist laat kregen en hoe die timing hun leven beïnvloedde. Tenslotte kaart ze ook nog het probleem aan dat er te vaak over mensen met autisme wordt gesproken en te weinig naar hen wordt geluisterd. Afsluiten doet ze met acht dingen die autisten niet willen horen. Hoewel dat laatste deel dus volledig aan de omgeving van iemand met autisme gericht is, is de rest van het boek interessant voor zowel autisten als hun naasten. Na het lezen van Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit besef je vooral dat de gemiddelde autist veel meer is dan een witte, mannelijke nerd die graag lijstjes maakt en in de kelder van zijn moeder woont. Toeps laat zien dat autisten vaak meer kunnen dan hun omgeving denkt maar toont ook dat de maatschappij het leven van neurodiverse mensen onnodig bemoeilijkt. Ze duikt in de geschiedenis van autisme, en in haar eigen geschiedenis. Zo krijg je een behoorlijk volledig beeld van autisme, of toch van Toeps’ vorm van autisme.
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit is een prima startpunt om meer te leren over autisme. Of je nou zelf autisme hebt, iemand kent met autisme of je bedrijf toegankelijker wil maken.

Mathilde Lemm - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bianca Toeps

Uitgeverij
Blossom Books   


Reeks
Hoofdzaken

Jaartal
2019

ISBN
9789463491082

Aantal pagina's
220

Prijs
€19,99