Maantje

Coverafbeelding van: Maantje

Trefwoord(en)
dieren
dierenliefde
eekhoorns
verzorgen
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
5 jaar

Meesterschrijver/-verteller en vaak bekroond auteur Sjoerd Kuyper vertelt hier het verhaal van Maantje (koosnaam voor Amani – “maar dat zeggen mama en papa alleen als ze boos op haar zijn, één keer per jaar of zo; of als ze doen alsof ze boos op haar zijn, honderd keer per jaar.”) en het gevonden eekhoorntje in de tuin. Maantje woont samen met haar papa (hij is dokter en is bang van dieren), haar mama (zij schildert liefst knotwilgen en houdt net als Maantje veel van dieren) en haar poes Ninnoe (met wie ze kan praten).
Kuyper vertelt met een vlotte pen en subtiele emoties het verhaal dat met verrassende wendingen naar een deugddoend einde toewerkt: hoe ze eerst het eekhoorntje zelf proberen te verzorgen, hoe ze het wat later naar de dierenopvang ‘Egels en zo’ brengen, hoe Maantje verhalen schrijft voor de eekhoorn, enzovoort. Origineel, verrassend, herkenbaar en met een fijne humor. De personages van vlees en bloed zijn goed uitgewerkt en met gemak voor identificatie vatbaar. Ook mooi hoe hier een maatschappelijk realistisch gezin wordt geschetst zonder er nadruk op te leggen (papa is van Surinaamse afkomst en mama van Nederlandse, papa en Maantje hebben dus een getinte huidskleur).
De illustraties in zachte kleuren geven op gepaste wijze beeld aan de woorden. Hoogstad associeert, tekent, kleurt, schildert, knipt en plakt en bewerkt en maakt zo composities vol fantasie die het verhaal een visuele meerwaarde geven.
Een meer dan fijn voorleesverhaal vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Eric Vanthillo - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   

Illustrator
Alice Hoogstad

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2020

ISBN
9789089673152

Aantal pagina's
69

Prijs
€14,95