Maan en Aarde hebben bonje

Coverafbeelding van: Maan en Aarde hebben bonje

Trefwoord(en)
ruimte
maan
aarde
zon
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

De wetenschappelijke ontdekkingen over de aarde en de maan en alle andere planeten in het zonnestelsel maar ook de zwaartekracht  en de ontwikkelingen in de ruimte gedurende miljarden jaren inspireerden de makers van dit hilarische prentenboek, waarbij de heerlijke gekte van de illustraties van Noemi Vola en de fantasierijke gedachtewereld van David Duff perfect samengaan.
Het verhaal: Maan en Aarde hebben ruzie en roepen enge dingen naar elkaar. Maan heeft er genoeg van en verlaat Aarde na 4,5 miljard jaartjes rondjes draaien rondom haar. Zij pakt haar spullen en vertrekt, op zoek naar een nieuwe ‘partner’. Maar elke nieuwe mogelijke partner beantwoordt niet aan haar verwachtingen: de lucht rond Venus is vervuild door vulkanen en giftige dampen, Mercurius is te klein en beweegt te snel, bij Zon is het te heet, bij Mars zijn er al twee manen, bij Jupiter zijn er zelfs 80, rond Uranus stinkt het naar rotte eieren, en zo gaat het verder. Het gras is toch niet zo groen aan de andere kant… Ook niet in de ruimte. Als ze de kleine Pluto ontdekt, die ook helemaal alleen is, voelt ze zich heel ver van huis. Terugkeren lijkt voor haar de enige optie. En na een welgemeende ‘sorry’ van beide partijen, begint Maan aan een nieuw rondje rond Aarde. Voor hoe lang? Wie zal het weten?…

Het verpersoonlijken van de planeten is een slimme zet geweest van de makers, want zo konden zij een spannend verhaal vertellen vol emoties. Het vermengen van fictie met feiten creëert een gezonde verwondering over de ruimte en alle krachten die erin spelen. De vlotte tekst leest heerlijk voor. Vele levendige dialogen geven het geheel vaart. De ongebreidelde prenten in dolle kleuren zijn een feest van wilde tekenlust. Knap hoe de illustrator kiest voor zwarte achtergronden, wat het geheel diepte geeft.
De extra feiten en verklaringen over de maan en de aarde en over het zonnestelsel achteraan, maken het geheel af.
Een bijzonder prentenboek voor kleine wetenschappers, maar even goed voor ieder ander vanwege zijn groteske humor en zijn grenzeloze fantasie. Wel jammer dat de vertaler koos voor het woord ‘bonje’ in de titel, wat een beperkt Amsterdams woord is voor ruzie en niet of amper gekend is hier over de Nederlands/Belgische grens.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
David Duff

Illustrator
Noemi Vola   

Uitgeverij
Parade   


Jaartal
2023

ISBN
9789463192897

Aantal pagina's
42

Prijs
€16,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Day Moon and Earth Had an Argument

Vertaler(s)
Martine van Rooijen