Luna

aanrader Coverafbeelding van: Luna

Trefwoord(en)
anders zijn
familieproblemen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

‘Gozert’ van Pieter Koolwijk werd terecht bekroond met een Gouden Griffel. Deze ‘Luna’ kan je bekijken als de opvolger van Gozert, want het draait om dezelfde personages.
Gozert is de onzichtbare vriend van Ties. Tijdens Ties’ verblijf in Huize Hoopvol leert hij Luna kennen. Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Maar ook de stem van Gozert, die ervoor zorgt dat de andere stemmen zich rustig houden. Luna mag geregeld bij Ties komen logeren, waardoor ze zich de laatste tijd veel beter voelt. Tot haar moeder besluit dat het afgelopen is met de logeerpartijen. Ze wil zelf voor haar dochter proberen te zorgen. Ze neemt haar mee naar een verwaarloosd vakantiepark dat van Luna’s vader is. Daar probeert ze zich in te leven in Luna. Maar die heeft daar weinig zin in. Gelukkig is Gozert meegekomen, die haar uitdaagt om op avontuur te gaan. Zo ontmoet ze de Mexicaanse Rosalinde en haar twee kinderen. Een heel belangrijke ontmoeting.

Emoties in overvloed in dit tweede boek rond Gozert. Luna staat centraal in het verhaal. De stemmen die ze hoort maken haar onzeker en ze voelt zich niet geliefd. Alleen bij Ties en zijn familie, en Gozert, komt ze tot rust. Haar vader wil niets van haar weten en daar berust ze in. Ook van haar moeder verwachtte ze niets meer, maar die heeft eindelijk ingezien dat ze toch voor haar dochter wil opkomen, ook al is dat tegelijk ook een verzet tegen haar man. Luna wordt zekerder van zichzelf door met Gozert op te trekken, ook al is hij er niet als persoon. Zijn aanwezigheid in het verhaal zie je in de dialogen: Gozerts tekst staat in het blauw. Dat zorgt voor een speciale dynamiek in het verhaal, want ook al gebeurt er soms wezenlijk niets, toch kan er veel spanning zijn door de dialoog.
Door de kennismaking met de Mexicaanse familie leert de lezer iets bij over de traditie van de Dag van de Doden, die gevierd wordt in Mexico. En daardoor ontdekt Luna nog meer over haar geheimzinnige stemmen.
Naast de vrolijke en soms ontroerende tekst vind je zacht gekleurde illustraties die perfect de sfeer van het verhaal aanvoelen en weergeven. Ze maken er een warm verhaal van, ondanks de soms moeilijke momenten die Luna beleeft.
Een spannend, grappig en emotievol verhaal met hartveroverende personages. Een aanrader, net als Gozert.

Mik Ghys - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Pieter Koolwijk   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2021

ISBN
9789047712503

Aantal pagina's
247

Prijs
€15,99