Lodewijk de koningspinguïn

Coverafbeelding van: Lodewijk de koningspinguïn

Trefwoord(en)
pinguïns
anders zijn
vliegen
dromen
fantasie

Genre
luisterboek

Vanaf
5 jaar

Dit boeiende luisterverhaal is zowat de neerslag in prentenboekvorm van de gelijknamige theaterproductie van HetPaleis, geschreven, gespeeld, ingesproken, ingezongen, … door creatieve duivel-doet-al Dimitri Leue.
Het hoofdpersonage, Lodewijk de koningspinguïn, is een grote twijfelaar. Het liefst zou hij willen vliegen. Dit is echter niet naar de zin van de oude, grijze koningspinguïn Filemon. Hij en zijn aanhangers willen hier niet van weten. Terwijl Madeleine en haar groep aanhangers het geen slecht idee vinden. Grote discussie en onenigheid in het rijk der koningspinguïns. Tot koning Frederik Drie en zijn raadsheer Geejajd (want die had een spjaakgebjek) zich ermee bemoeien. Uiteindelijk wordt Lodewijk verbannen. De enige mogelijkheid om terug te keren is binnen drie dagen terug te vliegen. Zal hem dat lukken?…
Leue schreef een hoogst fantasierijk verhaal met een hoge gevoeligheidsgraad en een niet mis te verstane oproep tot respect voor al wie anders is. Zijn gelaagde verhaal heeft soms iets Shakespeariaans en knipoogt ook naar het Nieuwe Testament en Van Veens Alfred Jodokus Kwak. De spanning wordt goed opgebouwd naar een verrassend slot toe. Zoals we gewend zijn van Leue is het verhaal ook doorspekt met humor en dolle absurditeiten. Zoals het spjaakgebjek van Geejajd en de vele taalspelletjes (high-so’saai’ity, de advi’zeur’, …).
De fijne illustraties van Clement sluiten hier perfect bij aan. Haar luchtige composities met veel wit tonen de koude en de onmetelijke weidsheid van Antarctica. In die landschappen waggelen en wiegelen vele pinguïns op en door elkaar. Mooi hoe zij haast elke pinguïn een eigen expressief karakter meegeeft. Humor en gevoeligheid gaan hier ook hand in hand.
De jazzy muziek, gecomponeerd door Benjamin Boutreur, ondersteunt het verhaal met een eigenzinnige soundscore. Deze is speels en verrassend. De vele liedjes liggen goed in het gehoor en passen bij de karakters van de verschillende personages. Verhaal, muziek, opname en illustraties vormen samen een boeiend geheel voor zowel kinderen als volwassenen.

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Dimitri Leue

Illustrator
Sabien Clement   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2013

ISBN
9789401412162

Aantal pagina's
36

Prijs
€19,99


Aantal CD's
1

Duurtijd
01:13:17

Verteller
Dimitri Leue

Componist
Benjamin Boutreur