Lize & Tine

1968. De zestienjarige Lieze krijgt van haar broer een dagboek om haar gevoelens en belevenissen in op te schrijven. Als ze bij nonnen in een klooster terechtkomt, is het daar verre van leuk. Ze trekt zich op aan leuke, hippe popliedjes uit de top 40. Ze droomt van een toekomst met haar vriendje Dirk op een boerderijtje met hun kindjes, met heel wat dieren en een grote moestuin. Helaas loopt het heel anders.

In dit verhaal, dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen, wordt de lezer teruggekatapulteerd naar het jaar 1968. De auteur weet heel goed de sfeer van dat turbulente jaar te beschrijven. Doorheen het verhaal verwijst hij naar een hele reeks gebeurtenissen die toen plaatsvonden. En heel wat stukjes liedjesteksten worden erg goed ingepast in het verhaal. Dat verhaal zelf is helaas minder optimistisch, integendeel. Lieze en haar medebewoonsters in het klooster lijden, letterlijk, onder de vreselijke sfeer die er heerst en de minachting voor deze meisjes door de nonnen. Het verhaal bevat erg pijnlijke en verontwaardiging oproepende gebeurtenissen die de kwalijke praktijken die er heersten onder de aandacht brengen. Dingen die de hedendaagse jongeren zeker niet meer zouden pikken.
Het verhaal is opgebouwd uit een reeks dagboekfragmenten die Lieze schrijft, of brieven in gedachtevorm die ze aan haar broer ‘schrijft’, maar ook gewone stukken verhaal. Enkel in die stukken komen dialogen voor. De dagboekfragmenten en ‘brieven’ zijn verhalende  doorlopende tekst. Toch leest het verhaal erg vlot en komen de dialogen levensecht over. De personages en gebeurtenissen zijn eveneens realistisch beschreven.
Zeker heel herkenbaar voor lezers die in die periode zelf tiener waren. Deze herkenbaarheid zal bij de huidige tieners minder zijn, maar het geeft hen wel een tijdsbeeld waarin heel andere waarden en normen werden gehanteerd in die besloten gemeenschappen. In enkele nawoorden worden de gebeurtenissen verder gekaderd.
Als beeld van een vroeger maatschappijbeeld zeker de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Marc de Bel   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463832359

Aantal pagina's
325

Prijs
€20,00