Littekens

Coverafbeelding van: Littekens

Trefwoord(en)
identiteit
gezin
problemen
politie

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Clara brengt haar vakantie door bij haar oma in een klein Frans dorpje. Ze wil haar leefomgeving ontvluchten omdat de mensen daar weten wat haar is overkomen. Iets waar ze zich erg schuldig over voelt.
Paul fietst vanuit Nederland naar zijn tante in Frankrijk. Hij wil even op zichzelf zijn na een moeilijke tijd thuis. Onderweg overnacht hij bij monsieur Martin. Het is een bijzondere ontmoeting voor Paul. Enkele dagen later komt monsieur Martin om het leven. Een ongeval of is er meer aan de hand? De politie komt Paul opzoeken. Het is het begin van een reeks gebeurtenissen die ook Clara treffen. Wat is het verband?

Het verhaal combineert de levens van twee jongeren die elk op hun manier worstelen met een gebeurtenis die hun leven op zijn kop heeft gezet. Ze ontmoeten elkaar in het dorpje waar ze verblijven. Na een tijdje worden hun contacten intenser en vertellen ze elkaar het probleem waar ze mee worstelen. Beide jongeren komen realistisch over en hun onderlinge gesprekken en gevoelens zijn herkenbaar. Ook de twee kleine kinderen bij de tante van Paul zijn levensecht geschetst.
Door de situering van het verhaal tijdens de zomer in het zuiden van Frankrijk in een klein, rustig dorpje krijgt het verhaal al meteen een warme sfeer. Clara is haar zelfvertrouwen verloren na een traumatische ervaring en laat weinig mensen toe tot haar door te dringen. Paul moet de realiteit onder ogen proberen te krijgen na een drastische ingreep die zijn toekomstplannen danig overhoop haalden. Ook hij moet zijn leven weer op het goede spoor trachten te krijgen. Doorheen hun contacten, die eerst enkel praktisch van aard zijn, leren ze elkaar kennen. Een bepaald gebeuren zorgt voor een kantelmoment in het verhaal waarin Paul doorzet en zodoende een nieuw licht werpt op de gebeurtenis waar Clara onder lijdt.
Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur vanuit het standpunt van Clara, Paul of de politiecommissaris, al naar gelang het noodzakelijk is voor het verhaal. De gebeurtenissen die hebben geleid tot de houding van de jongeren worden pas in de loop van het verhaal duidelijk en pas in het slot volgt de ontknoping.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Het verhaal draait voornamelijk rond de gevoelens van de twee hoofdpersonages, hun reactie op de gebeurtenissen en op elkaar.
Onderhoudend verhaal over de zoektocht van twee jongeren naar zichzelf. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Anke de Vries

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2016

ISBN
9789047707783

Aantal pagina's
167

Prijs
€14,95