Lina & Judocus weten het beter

aanrader Coverafbeelding van: Lina & Judocus weten het beter

Trefwoord(en)
familie
gezin
grootouders
dagelijks leven

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Evelien De Vlieger gaf het leven – of beter de woorden – aan twee schattige betweters en Sabien Clement verbeeldde hen met fijne lijntjes en wat kleur.
Het geheel oogt als een soort strip zonder kadertjes en tekstballonnen. Fris en luchtig maar vooral hoogst origineel, verrassend en eigenzinnig.
Lina en Judocus zijn de twee die voortdurend kibbelen en trachten het leven te vatten in 11 korte hoofdstukjes.
Als oma even weg is gaan ze haar helpen met het invullen van het kruiswoordraadsel. ‘Zoute snoep’ is drap want er stond al een A en dus kan het geen drop zijn. En ‘dwaas’ met drie letters zou dom moeten zijn, maar dat past niet want als laatste letter staat er al een N. Ach, die N wordt dan wel plots een M zeker? En een ‘ei’ is geen ‘noot’ maar het valt ook op de grond, hoewel niet van een boom maar uit een kip. En zo gaat het maar door. Tot oma terugkomt. Vlug verstoppen ze zich achter de bank en denken al aan de beloning die ze zullen krijgen.
Zo verloopt elk hoofdstukje. Als een miniatuurverhaaltje met veel gekissebis en eigengereide gedachten.
Terwijl ze zich omkleden om te gaan zwemmen zoeken ze uit of opa stinkt of alleen maar ruikt naar sigaar en naar oud. Verder gaat het ook over doodgaan (wie gaat het eerst en wat doet de ander dan?), of over op je hoofd staan (want dan mag je van oma naar de kermis), enzovoort enzoverder.
Stuk voor stuk heerlijke verhalen met weinig actie maar des te meer fantasie en telkens een fijne hoek eraf.
Lina en Judocus zijn onafscheidelijk en wat ze zeggen is nooit geforceerd en altijd levensecht.
De illustraties van Sabien Clement en de vormgeving van Leen Depooter maken het geheel af tot een hebbeding dat je koestert, zo mooi.
In elk hoofdstukje situeert Clement de 2 bengels in een doordeweekse situatie waarin de tijd moet opgevuld worden met praatjes. Je ziet telkens de 2 kinderen met een groen en een rood kledingstuk of accent met eronder de tekst in dialoog in dezelfde kleuren groen en rood. Dit maakt duidelijk wie spreekt en wie reageert. Ze tekent de figuren met fijne lijntjes en veel expressie en beweeglijkheid. Een soort van relativerende humor is tevens flink aanwezig in de vele situaties.
Dit is een origineel boekje met een hoge mate van eenvoud en pure verwondering. Om te bekijken en om alleen te lezen of met zijn twee. Om verhaal na verhaal van te genieten. Keer na keer. Heerlijk! Voor zowel kinderen als volwassenen.
Daarom zeker een aanrader voor klein en groot.
En mogen we alvast hopen op een vervolg?…

Eric Vanthillo - december 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Evelien De Vlieger

Illustrator
Sabien Clement   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2015

ISBN
9789401429542

Aantal pagina's
72

Prijs
€16,99