Lily

aanrader Coverafbeelding van: Lily

Trefwoord(en)
toekomst
klimaatverandering
milieuvervuiling
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Ergens in een verre (of nabije) toekomst. Het poolijs is gesmolten, de temperatuur op aarde is ferm gestegen, de meeste mensen verlaten amper hun huis, alles gebeurt digitaal. In die wereld groeit Lily op. Ze is een belangrijke influencer, die dankzij sponsors elke dag een nieuw kapsel voorstelt. Al haar volgers kunnen dan bij Mixxon Hair Care een pakket bestellen om thuis zelf aan de slag te gaan. Lily is op weg naar het panmyrmidon, de totale dekking, waarbij tweehonderd miljoen abonnees haar zullen volgen. Dat betekent alle jongeren en bijna alle volwassenen. Net wanneer dat doel in zicht komt, krijgt ze concurrentie die haar met rasse schreden inhaalt. Ze heeft iets extra nodig om haar doel te bereiken, en ziet haar kans wanneer ze met haar vaders een uitstap mag maken naar New New York. Want ze heeft avontuur, romantiek en het onverwachte nodig om te slagen. En laat dat nu net dingen zijn die in New New York plots mogelijk kunnen worden. Ze start een avontuur dat anders uitdraait dan ze verwacht had.

Bij de start van dit verhaal lijk je je te bevinden in een verre toekomst. Geen ijs meer, te warme temperaturen, iedereen leeft binnen, kom je toch buiten dan draag je beschermende kledij en een mondmasker. Je houdt altijd afstand en volgt thuis les. Je vrienden ken je alleen digitaal. Terwijl het verhaal groeit, bemerk je meer en meer elementen die deze toekomst veel dichterbij halen dan je dacht. Tot het uiteindelijk haast een oproep is om nu, onmiddellijk, in actie te schieten. Wat een krachtige boodschap!
Lily is een kind van haar tijd en wereld. Meer nog, ze is een van de meest populaire tieners van de Nieuwe Unie. Ze heeft er alles voor over om de allerpopulairste te worden. Echt alles. Ze zet zelfs haar eerste echte live vriendschap op het spel, waar ze zich even ongemakkelijk bij voelt. En uiteindelijk, na heel wat gebeurtenissen, beseft ze wat ze gedaan heeft en wat er allemaal aan de hand is. Ze ontdekt de leugens die de regering haar en de andere bewoners van de Nieuwe Unie voorschotelt. En ze komt in opstand. Zoals de meeste opstanden komen van jongeren die het niet meer eens zijn met hoe de ouderen omgaan met de wereld.  Lily verandert van een idool in een verzetsstrijdster, van een meeloper met de luxe van haar kleine wereld tot een opstandeling en vechter voor de hele wereld. Die evolutie wordt knap opgebouwd, heel geloofwaardig en sterk. De lezer groeit als het ware mee terwijl Lily ontdekt wie ze is en wat ze kan en moet doen. Natuurlijk doet ze je denken aan Greta Thunberg en haar strijd tegen de klimaatopwarming. Lily is de Greta van haar tijd en ze is er klaar voor. En de lezer? Die heeft tijdens dit avontuur heel wat stof tot nadenken gekregen. En vooral veel zin om net als Lily te proberen het verschil te maken.
De vlotte vertelstijl en de raak beschreven personages zorgen voor een geloofwaardig en adembenemend avontuur. Vanaf het begin raak je geïntrigeerd door de leefwereld van Lily. Tussen haar ervaringen door krijgt de lezer nog een blik op de ministerraad van de Nieuwe Unie. Het wordt al snel duidelijk dat daar de ‘slechteriken’ zitten, ze komen dan ook wat karikaturaal over. Maar daardoor zorgen ze net voor een mooi contrast met Lily en haar ontdekkingen.
Een fascinerend en intrigerend toekomstverhaal, een dikke aanrader!

Bekroond als Beste Boek voor Jongeren 2022.

Mik Ghys - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Tom De Cock   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463832717

Aantal pagina's
391

Prijs
€16,50