Lieve vriendin

aanrader Coverafbeelding van: Lieve vriendin

Trefwoord(en)
liefde
liefdesverdriet
missen
brieven

Genre
prentenboek

Vanaf
14 jaar

‘Lieve vriendin’ is een intens en beklemmend werk dat zowel jongeren als volwassenen bekoren kan.
Het geheel is één lange brief van een jongen naar zijn vriendin. Of beter: zijn voormalige vriendin. Want zij maakte een einde aan hun innige relatie, wat bij de jongen een turbulentie aan emoties losweekt.
De titel van het boek is tegelijkertijd de aanhef van de brief, die louterend eindigt met ‘Je vriend’. Daartussen schrijft hij zijn gedachten en emoties van zich af.
Verrept schrijft die brief met zuinige woorden en veel emoties en gedachten tussen de regels door. Het knappe van deze vorm is dat je als lezer het verhaal zelf maakt in je hoofd. Hoe waren deze 2 mensen samen? Wat beleefden ze? Wat deed haar de relatie stopzetten? Enzomeer. Zo is dit een werk dat onder je vel kruipt en je aanzet tot reflectie.
Dit alles wordt versterkt door de prenten van Tim Van den Abeele. Met zijn vlekkerige monotypes in sobere kleuren suggereert hij veel. De prenten geven nooit letterlijk weer wat je leest maar vullen aan. Zij geven andere facetten weer van de gebeurtenissen en de gedachten. Zo maak je in je hoofd zelf het verhaal en leg je de link tussen beiden.
Het geheel is prachtig vormgegeven door Verrept zelf: hij geeft aan de prenten de volle ruimte en plaatst de tekst er soms overheen maar meestal op de pagina ernaast met veel witruimte. Ruimte die je de tijd geeft om te denken en te overzien. Zodat je het verhaal keer na keer leest met een grote rust en stilte.
Bij het boek zit ook een gelijnde print met als aanhef ‘Lieve’. Plaats om je eigen brief te schrijven. Mocht je niet weten hoe daaraan te beginnen, dan vind je op de website van De Eenhoorn lestips die je vooruit helpen, individueel of in klasgroepen. Deze werden gerealiseerd door Anne Kluit van Creatief Schrijven Jong vzw.
Zoveel talent samen, dat kunnen wij alleen maar stevig aanraden!

Eric Vanthillo - september 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Tim Van Den Abeele   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462916982

Aantal pagina's
38

Prijs
€19,95