Liefdesverdriet en andere ongemakken

Lucia Zamolo schreef in 2020 het bijzonder boek ‘Rood is juist mooi’.
Deze keer keert zij op soortgelijke wijze – handgeschreven en met vele illustraties, haast als een graphic novel – het thema ‘liefdesverdriet’ binnenstebuiten.
Het geheel – met zijn opvallende vormgeving van speelse tekeningen en al even speelse weergave van de tekst – oogt hoogst aantrekkelijk en smeekt om je aandacht. Het toegeven eraan zal je niet teleurstellen. Integendeel! Voor wie ermee te maken heeft, zal het helen en verzachten, voor alle anderen zal het pijnlijke herinneringen oproepen en troosten. En voor wie nog nooit met het verschijnsel in aanraking kwam zal het boek in elk geval boeien. Dus: voor elk wat wils met deze ‘vriend door dik en dun’!
Eerst wordt het fenomeen ‘liefdesverdriet’ grondig beschreven: hoe het voelt, hoe je in het begin door niemand wil of kan geholpen worden, dat iedereen het heeft (gehad) en dat het op elke leeftijd voorkomt, hoe het zich in de hersens afspeelt, over het ‘broken-heart syndrom’, over liefdesverdriet doorheen de geschiedenis, en over zoveel meer. Daarna komt het hoofdaandeel: over de verschillende fases die je doorloopt als je liefdesverdriet hebt. De eerste fase of het schokmoment, de tweede fase waarin je hersens weer wat starten met plannen smeden, de derde fase vol woede en verdriet, enzovoort.
Zamolo doet alles gedetailleerd uit de doeken. Met veel humor en zelfrelativering, wat het geheel licht houdt. Zij doet het realistisch en oprecht: geen fake gedoe of fout geromantiseerde toestanden, maar eerlijke beschrijvingen en ware emoties. Waardoor het geheel binnenkomt.
Een meer dan origineel werk waarvan jammer genoeg de originele titel in de vertaling is gesneuveld: ‘Elefant auf der Brust’. Want die is zoveel prikkelender en wordt halverwege in het boek netjes verklaard als de perfecte tegenhanger van de ‘vlinders in de buik’. Maar dit is een detail dat niets aan de rijke en boeiende inhoud verandert.

Eric Vanthillo - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Lucia Zamolo

Illustrator
Lucia Zamolo

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462915886

Aantal pagina's
128

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Elefant auf der Brust

Vertaler(s)
Pim Lammers