Liefde en dood in de rode stad

Mahmood is negentien en woont in het Bologna van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij studeert literatuur, maar zijn passie ligt bij koken en hij wil doodgraag kok worden. In restaurants en op markten leert hij al doende het vak. Ondertussen is hij ook verliefd geworden op Davide. Die is veel ouder en houdt Mahmood eerst op afstand maar valt daarna als een blok voor de onstuimige jongeling. Samen beleven ze een heerlijke zomer. Maar dan slaat het noodlot toe. Een bomaanslag in het station zet Bologna op zijn kop.

Net als in ‘De poppenspeler van Lampedusa’ neemt de auteur de lezer mee naar Italië, nu naar de zonovergoten straten en pleinen van Bologna. De auteur steekt zijn voorliefde voor dit land niet onder stoelen of banken.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Mahmood. Hij wordt beschreven als een onstuimige jonge kerel die erg graag leeft en zich niet echt inlaat met de moeilijke politieke situatie en gebeurtenissen die zich in Italië op dat moment – 1980 – voordoen. De veel oudere Davide steunt hem in zijn verlangen om kok te worden en in zijn voorliefde voor literatuur. Maar hij tempert hem ook in zijn openheid. Een homofiele relatie was in die tijd nog niet algemeen aanvaard. Wel in kleine kring en onder vrienden, maar in het openbare leven bleef het nog op de achtergrond. Doorheen het verhaal zijn ook een aantal levenstips verwerkt.
Na het verhaal heeft de auteur nog een aantal historische feiten vermeld die zich ten tijde van het verhaal voordeden.
En de lezer krijgt er zelfs nog een aantal specifiek Italiaanse recepten bovenop.
Een verhaal over een levenslustige jongeman in Bologna anno 1980, die graag kok wil worden en smoorverliefd wordt op een oudere man. De lezer laat zich graag onderdompelen in een zalige zomer in het zonnige Italië, met helaas een dramatisch einde.

Pol Van Damme - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025885786

Aantal pagina's
109

Prijs
€16,99