Licht vissen met penselen – naar het leven en werk van James Ensor
Trefwoord(en)
kunst
beeldende kunst
kunstenaars
schilderen
licht
Genre
prentenboek
Vanaf
5 jaar
Naar aanleiding van de grote Ensor-tentoonstelling in het KMSKA (28/09/24-19/01/25) bundelden Paul de Moor en Ingrid Godon hun krachten tot een kunsteducatief prentenboek om U tegen te zeggen. Omdat het platgetreden paden vermijdt en doordacht, origineel en eigenzinnig uit de hoek durft te komen.
Het geheel presenteert zich haast als een rondgang door een museum met daarin 12 werken. Twaalf taferelen die als een mijlpaal Ensors leven omvatten en zijn schilderstijl en zijn -bronnen verklaren.
Over de winkel van Ensors mama waar zijn fantasie op hol sloeg. Over het geschenk van zijn papa, de verfdoos, waarmee hij zijn eerste schilderij maakte. Over het schilderen van de zee tot alleen maar licht overbleef. Over hoe hij een hekel had aan het onbegrip van de burgerij en dat weergaf in zijn werken. Over hoe hij het niet te vatten, wervelende licht probeerde weer te geven met zijn penselen. Over zijn liefde voor muziek en zijn piano, zijn tweede beste cadeau ooit. Over hoe hij in zijn laatste schilderij schreef “Pief poef paf – Salut en de kust”. En over nog veel meer.
Elk stuk start met een poëtische intro die telkens de kern vat van wat volgt. Hierin vind je parels van zinnen terug die Ensor typeren, zoals: “Viste het (licht) uit de lucht met mijn penselen.” “Schilderen is fluiten met kleuren.” “en schilderde onrustig de rust en rustig de onrust.” “De stad, het strand, de winkel, mijn zolderkamer. Alles was poppenkast.” “Ik schilderde tot het licht trilde in mijn doeken.” Enzovoort.
De teksten die daarop volgen zijn meer verhalend en verklarend, maar zijn ook doorspekt met poëtische beelden die je met plezier tot je neemt. De Moors typische schrijfstijl dwingt je tot rust en tot traag lezen, waardoor alles veel feller binnen komt. Knap hoe hij hier in zijn gelaagdheid tegemoet komt aan jong – zelfs vanaf 5 jaar – én oud.
Al deze licht poëtische teksten vol verwondering komen perfect tot hun recht dankzij de indrukwekkende beelden van Ingrid Godon. Zij experimenteert met verschillende technieken en toont zo een divers palet van haar kunnen: met fijne lijnen en zuinige kleuren schetst zij portretten en maskers vol expressie en leven, een bruut geschilderd portret van de tante grijnst je indringend toe, een ander portret naait of borduurt zij in fijne lijnen op een ruw doek, geschilderde elementen brengt zij samen in doorleefde collages, met ruwe borstelstreken tracht zij ook het licht te vangen net als Ensor zelf, de zeemeermin toont zij met een masker en een aandoenlijke afstandelijkheid, en meer. Soms inspireert zij zich letterlijk op het werk van Ensor, maar meestal gaat zij haar eigen gang en probeert ze zo de sfeer en de stijl van hem weer te geven in eigenzinnige en opvallende prenten. Ook mooi hoe zij op het einde van het boek alle eerdere personages het boek doet verlaten. Alsof zij het museum uitgaan.
Dit alles is topgaaf vormgegeven door Dries Desseyn, de huis-vormgever van De Eenhoorn, wat het geheel maakt tot een must have voor iedereen die kinderen en de beeldende kunst een warm hart toedraagt. Maar ook zonder kinderen raden wij dit werk graag aan. Want door zijn gelaagdheid en zijn originaliteit zal het ook volwassenen zonder kinderen boeien en verwonderd doen opkijken.
Eric Vanthillo - januari 2025
Auteur
Paul de Moor
Illustrator
Ingrid Godon
Uitgeverij
De Eenhoorn
Jaartal
2024
ISBN
9789462918016
Aantal pagina's
32
Prijs
€19,95