Licht uit, Lennart

Het licht in Lennarts kamer mocht nooit uit. Hij was niet bang voor het donker op zich, maar voor alles wat zich schuilhield in het donker. Voor dat harig, eng wezen met drie koppen, acht armen en twaalf poten. Of dat schubbenschreeuwmonster met vijf neuzen, zeven staarten en elf handen. Of dat schaduwachtig, superschetensmerig, stinkbuikig vliegend beest met vleermuisvleugels en twee scherpe snijtanden. Enzovoort… Zijn ouders wisten er desondanks hun grote vermoeidheid geen raad mee. Tot hij op een dag op zijn bed een boek vond vol tips om monsters bang te maken…

Dit meer dan herkenbare prentenverhaal met veel sfeer (en genoeg bangmakerij vol ironie en grappige zelfspot) bouwt zich rustig op naar een verrassend slot waaruit ook ‘angsthaasjes’ van nu zullen kunnen putten om de slaap te vatten zonder angsten.
De kleurrijke prenten vatten goed de nachtelijke sfeer van het slapen gaan. Hun stijl – licht kubistisch en vol fantasie de realiteit overstijgend – spreekt je aan op je verbeelding. De emoties primeren en nemen je mee op een roetsjbaan vol fantasie. Heerlijk hoe het jongetje in zijn wolfspakje telkens zijn ouders weet te overmeesteren.
De tekst laat zich lekker (voor)lezen. Van de Vendel maakte een vlotte vertaling die goed bekt. Zijn omschrijvingen van monsters zijn heerlijk hilarisch. De vijf tips om monsters te verslaan zullen iedereen – jong en oud – zeker inspireren om ook in eigen kamer het nachtritueel in goede banen te leiden.
Een geslaagd geheel vol sfeer en fantasie over een zeer gekend thema dat van alle tijden is en nooit verdwijnt…

Eric Vanthillo - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Josh Pyke   

Illustrator
Chris Nixon   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2020

ISBN
9789000373208

Aantal pagina's
38

Prijs
€14,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Lights Out, Leonard

Vertaler(s)
Edward van de Vendel