Licht in de tunnel
Begin jaren ’30 van de twintigste eeuw. Emiel is de oudste zoon in een mijnwerkersgezin. Zij hebben het geluk in een huisje van de cité van de mijn te kunnen wonen. Emiel is slim maar de meester van zijn klas is geen aangenaam persoon. Na een conflict met die meester besluit Emiel net als zijn vader mijnwerker te worden. Het is een hard leven, maar de vriendschap onder elkaar is groot. De gezondheid van zijn moeder gaat echter snel achteruit.
Dit verhaal schetst de leefomstandigheden in een mijnwerkersdorp in de Kempen bijna honderd jaar geleden. Omstandigheden die erg ver liggen van de leefomstandigheden van de meeste mensen nu. Kinderen moesten veel sneller volwassen worden en aan het werk om het gezin te kunnen laten overleven. De onderlinge relaties in een gezin en tussen mensen was ook helemaal anders. Moeders zorgden voor kinderen en het gezin terwijl vaders lange dagen gingen werken. De adel en de clerus hadden veel invloed op het leven. In het onderwijs was de meester bijna onaantastbaar. Ontspanning bestond uit op café gaan of naar de jaarlijkse kermis. Een kermis die ook totaal anders was dan tegenwoordig.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Emiel. Door zijn ogen ervaart de lezer de gebeurtenissen. De spanningsboog is niet erg gespannen. De auteur wil de lezer een geschiedkundig beeld schetsen van het leven bij en in de mijn. Het komt wel vreemd over dat de Kerk en het onderwijs de mijnwerkers minachtend behandelden, terwijl die toch welvaart voor de streek brachten.
In het verhaal is ook een oude legende uit de streek verwerkt.
Enkele schetsmatige illustraties verluchtigen het verhaal.
Een verhaal in een historisch kader over een jongen die in de mijn gaat werken en daar een heldendaad verricht.
Pol Van Damme - oktober 2022
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Joachim Sneyers
Uitgeverij
Clavis
Jaartal
2022
ISBN
9789044847697
Aantal pagina's
125
Prijs
€15,95