Lepelsnijder

aanrader Coverafbeelding van: Lepelsnijder

Trefwoord(en)
zoektochten
identiteit
familie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Janis woont samen met de oude Frid in een hutje boven op een berg, ver van de bewoonde wereld. Janis snijdt mooie houten lepels die Frid meeneemt als hij naar het dal gaat om ze te ruilen voor voedsel en voorraden. Frid waarschuwt Janis voor een erge ziekte die rondwaart. Maar als Frid op een keer niet terugkomt uit het dal, moet Janis wel afdalen. Hij neemt zijn hond Luki mee op het smalle bergpad naar beneden. Hij wordt hoe langer hoe angstiger, maar hij moet doorzetten. Hij moet Frid vinden. Maar hij kent niets van de wereld en van de mensen die hij tegenkomt.

De auteur schept een bijzondere, tijdloze omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Een tijd waarin mensen te voet gaan, soms paard en kar gebruiken, de stad een omwalling heeft met wachters aan de poort en waarin het leven zich traag afspeelt. De jonge Janis kent niets van de wereld en alles komt beangstigend over. Zeker omdat de man die voor hem zorgde, hem waarschuwde voor een vreselijke ziekte. Op zijn tocht naar het dal en de stad Janis kan hij enkel steun vinden bij zijn hond Luki en een ezel, die hij de naam Kiezel heeft gegeven. Enkele mensen die hij ontmoet ontfermen zich over hem. Maar voor Janis is alles nieuw en onbekend. Slechts moeizaam slaagt hij erin om enkele mensen te vertrouwen. En zijn eigen ‘gezond verstand’ zorgt er voor dat hij zich staande weet te houden in een aantal ongemakkelijke omstandigheden.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Janis. De lezer ervaart de wereld dus mee met Janis, zijn onwetendheid, zijn angsten, zijn gedachten.
De auteur heeft de gebeurtenissen heel erg mooi verwoord waardoor het verhaal heel beeldend en levensecht overkomt. Vanwege deze poëtische taal stijgt het verhaal erg boven een gewoon avonturenverhaal uit.
Het verhaal is wel afgerond maar niet alles is uitgeklaard, wat een vervolg – hopelijk – mogelijk maakt.
Door het verhaal in deze tijdloze, eenvoudige omgeving te plaatsen, krijgt het verhaal iets universeels, als een echte klassieker die lang kan blijven boeien.
Een aanrader.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2019.

Pol Van Damme - februari 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Marjolijn Hof

Illustrator
Annette Fienieg   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789021414997

Aantal pagina's
289

Prijs
€15,99