Leon & Mikki – Het Eindelozesprookjesboek

Coverafbeelding van: Leon & Mikki – Het Eindelozesprookjesboek

Trefwoord(en)
avontuur
fantasie
boeken
gevaar
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
7 jaar

Leon en Mikki, twee ondernemende vrienden door dik en dun van een jaar of zeven, spelen na school bij Leon thuis. Ze vervelen zich en Leons moeder stuurt hen naar de zolder, want die moet dringend opgeruimd worden na de vorige speelpartij. Als ze het grote boek van opa vinden, geraken ze er niet uit welk verhaal eerst te lezen. Getrek en geduw en de zoveelste ruzie volgt. Ze komen er niet uit. Tot de kist met een krakend geluid opengaat en ze oog in oog staan met de slissende meneer Bril (die erg op opa lijkt). Meneer Bril woont in het boek zelf en vertelt hen dat al die avonturen mogelijk zijn om echt te beleven. Als je het maar wil. Leon en Mikki kruipen hem achterna in de kist en belanden zo, na een duizelingwekkende tocht, in een ander rijk. Dat is de start voor vele avonturen. Avonturen die beginnen met ‘Er was eens …’ Het gekke is wel dat Leon en Mikki zelf deel worden in de verhalen. En zo lopen realiteit en fantasie netjes samen op en lopen ook de huidige tijd en het verleden (of de toekomst) door elkaar.

Een knap opgebouwd verhaal vol fantasie en met een fijne humor volgt. Het houdt je in zijn ban en laat zich met plezier lezen. De personages zijn herkenbaar en dus is de nodige identificatie steeds mogelijk. De vele situaties zijn fantasierijk en bouwen de spanning goed op. Je herkent flarden van ‘Alice in Wonderland’, ‘Het oneindige verhaal’ en diverse sprookjes. Maar de auteur behoudt haar eigen stijl en creëert zo een eigen wereld die je verbaast en pleziert. Zij schrijft met vlotte pen een goed opgebouwd verhaal met een deugddoende afloop en strooit doorheen het geheel ook nog af en toe een wijs levenslesje op je leespad.
Het geheel is verlucht met grijzige prenten die cartoonesk ogen. Het effect ervan is wisselend. Soms prikkelen ze je fantasie, maar soms staan ze die ook in de weg. Meestal op de momenten dat ze te gewild grappig willen zijn.
Maar geen nood, het verhaal op zich is sterk genoeg om op zichzelf te staan. En dan zijn de prenten een fijn ‘tussenstopje’ om je als lezer visueel te prikkelen.
Een origineel leesboek met een fijne humor, goed voor ondernemende lezers die houden van ‘het leven zoals het is’ met toch een stevige (fantasierijke) hoek af. 

Eric Vanthillo - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Josien de Graaf

Illustrator
Johan Klungel   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841602

Aantal pagina's
99

Prijs
€13,95