Lena Lijstje

Coverafbeelding van: Lena Lijstje

Trefwoord(en)
gevoelens
echtscheiding
missen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Lena houdt van lijstjes maken. Geen boodschappenlijstjes maar lijstjes van leuke dingen, zoals de voordelen van een vuilniszak als kledingstuk, of een anti-nagelbijtlijstje. Alles waar ze over denkt of piekert belandt in een lijstje. Zo kan ze beter kiezen wat ze moet doen. Of net niet doen. Wanneer haar vader verliefd wordt op een andere vrouw, veranderen Lena’s lijstjes. Ze worden heel persoonlijk, ze maakt zelfs een lijstje voor haar vader, om hem te helpen kiezen voor haar moeder. Maar ze leert ook dat alles voortdurend verandert. En dat je daar niet treurig om mag zijn.

Dit is een vrolijk en speels verhaal, ondanks de ellende met ruzies en een echtscheiding. Je krijgt een mooie karaktertekening van Lena, zeer herkenbaar, en je leeft helemaal met haar mee. Het is ook een opgroeiboek. Lena verandert stilaan van een voetballer en ravotter in een meisje dat aandacht krijgt voor zichzelf. Ze heeft ook voor het eerst een echte ‘meisjes’vriendschap. Dat verrast haar maar ze is er ook erg blij mee. Veel gebeurtenissen hebben een herkenbare setting: een loslopende hond vinden en het baasje jammer genoeg terugvinden, een zwerver ontmoeten die later een vriend wordt, de dood van de poes van oma en opa, het betrappen van haar vader met zijn vriendin enz. Naast alle ellende die ze meemaakt, zijn er ook leuke dingen, zoals de ontmoeting met Ed en hun briefwisseling daarna, en natuurlijk het vinden van een beste vriendin.
Het verhaal leest vlot en voelt nog heel actueel. Toch is dit reeds de 15e druk van deze populaire titel. De inhoud werd herzien maar Lena heeft nog niets van haar frisheid verloren, ze zal nog steeds heel wat lezers kunnen boeien met haar belevenissen.

Mik Ghys - juli 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Francine Oomen   

Illustrator
Francine Oomen   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2020

ISBN
9789021421599

Aantal pagina's
115

Prijs
€12,99