Lemony Snickets afschuwelijke avonturen: Het ellendige eerste boek

aanrader Coverafbeelding van: Lemony Snickets afschuwelijke avonturen: Het ellendige eerste boek

Trefwoord(en)
avontuur
weeskinderen
humor

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De Baudelaire kinderen hebben ongewoon veel pech. Dat betekent, niet gewoon af en toe pech, zoals een platte fietsband, of net op het laatste nippertje je trein missen, maar heel veel, immens veel, onmenselijk veel pech! Als je dus op zoek bent naar een leuk verhaal, waarin iedereen op het einde nog lang en gelukkig leeft, … dan kies je best een ander boek.
Na de onverwachte dood van hun ouders in een brand worden de Baudelaire kinderen namelijk plotsklaps weeskinderen, en moeten ze verhuizen naar hun dichtstbijzijnde familielid, de verschrikkelijke graaf Olaf. De drie kinderen, Violet, Claus en Roosje, leven in miserabele omstandigheden op een klein kamertje met één bed, en moeten heel de dag rotklusjes opknappen voor graaf Olaf. Hun enige lichtpuntje is de vriendelijke buurvrouw. Maar graaf Olaf lijkt ook nog grotere plannen te hebben, en het lijkt niet alsof dat goed zal aflopen voor de kinderen. Zullen ze zich uit de nesten kunnen werken met Violet’s ingenieuze vindingrijkheid, Claus’ uitgebreide boekenkennis en Roosje’s talent om overal doorheen te … bijten? En dan is er nog dat vreemde oog dat op graaf Olaf’s enkel getatoeëerd staat en dat steeds maar weer opduikt…

Het ellendige eerste verhaal is deel één van een 14-delige reeks waarin het miserabele leven van de Baudelaire kinderen uit de doeken gedaan wordt door Lemony Snicket, de hoogstaanwezige verteller van hun verhaal. En hoewel die blijft volhouden dat het boek ellendig, afschuwelijk, en treurig is, is het uiteraard vooral heel erg spannend en leuk om te lezen. Hoewel de drie hoofdpersonages natuurlijk wel onmenselijk veel pech hebben, slagen ze er juist telkens weer in om samen te werken en elk obstakel dat hen in de weg gelegd wordt te omzeilen. Graaf Olaf is ook een geweldige slechterik. Helemaal niet dom, maar juist heel gemeen, slim en sluw. Alleen soms nét niet slim genoeg om de drie Baudelaire kinderen een loer te draaien, want hoewel hij er vaak heel dichtbij is, vinden de kinderen samen uiteindelijk toch altijd een oplossing. De boeken zijn met 13 (niet toevallig) korte hoofdstukken niet zeer lijvig en lezen heel erg vlot, wat de boeken ook ideaal maakt voor moeilijke lezers. Zo vlot zelfs dat de woordverklaringen waarmee de verteller te pas en te onpas het verhaal onderbreekt – op zich een leuke toevoeging – heel af en toe net het vlotte leestempo onderbreekt. In ieder geval zijn de afschuwelijke avonturen van Lemony Snicket een terecht veel verkochte, vertaalde en verfilmde reeks die naast ellendig, treurig en afschuwelijk, ook heel erg prettig, spannend en verrassend is om te lezen!

Elise Cools - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Lemony Snicket   

Illustrator
Brett Helquist   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2017

ISBN
9789401444637

Aantal pagina's
151

Prijs
€9,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
A Series of Unfortunate Events - The Bad Beginning

Vertaler(s)
Huberte Vriesendorp