Leesgroeidagboek
Inge Umans, leesbevorderaar bij uitstek (Rode draad) en Nadine Heidbrink, bevlogen kunsteducator, zijn allebei gepassioneerde mensen met een noodzaak, zeker als het aankomt op boeken en (vooral) kinderen.
Vanuit die noodzaak ontstond dit doordacht werkboekje dat een geliefd instrument kan worden om je leeservaring op een speelse wijze bij te houden en tegelijkertijd om te koesteren omdat het na een tijd veel persoonlijke info zal bevatten waar je later met plezier naar zal terugkeren.
Op het eerste zicht oogt het geheel bijzonder aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk: frisse kleuren, speelse prenten, duidelijke logo’s, heldere opdrachten, aantrekkelijke stickers, en meer. Dit geef je dus met plezier cadeau aan alle jonge lezers. Thuis in private sfeer, maar nog beter aan klassen en schoolgroepen. Om met zijn allen het lezen te bevorderen en te verdiepen.
De teksten zijn beknopt en helder, uitnodigend en meteen uitvoerbaar.
Het geheel start met een korte uitleg over het boek en hoe het te gebruiken. Daarna volgt een gedicht over lezen en een in te vullen en te kleuren lees-identiteitskaart van jezelf.
Hierna start het lees-groei-dagboek zelf: Voor elk boek dat je leest zijn er 2 pagina’s voorzien. Links de informatieve zijde om in te vullen en aan te duiden, rechts een lege pagina waarop je een ‘opdracht-sticker’ kleeft en daarbij de opdracht uitvoert. Die stickers vind je achteraan in het boek. Met vragen als ‘Met wie uit het verhaal zou je graag bevriend zijn?’, ‘Zou jij op de plaats van het verhaal willen leven?’, ‘Als de schrijver hier op bezoek zou zijn, wat zou je vragen?’, en veel meer…
Bij deze opdrachten mis ik wel het creatieve. Zo goed als alle opdrachten zijn vragen die je met woorden beantwoord. Creatieve doe-opdrachten vind je er niet terug. Maar ze zijn wel verdiepend en kloppen perfect bij het medium ‘dagboek’. Misschien had de term ‘Vraagstickers’ beter geklopt?
De indeling heeft een vaste structuur met telkens 5 in te vullen pagina’s, gescheiden door speelse opdrachtpagina’s waar je meestal wel je creativiteit in kwijt kan: een boekenbingo, een plek om te reflecteren over je leesgedrag, een leeslied en een plek om de cover van je eigen boek te tekenen, je persoonlijke boeken top 3, en meer.
Over alles is nagedacht, dat straalt het geheel echt wel uit.
Enkele vragen die mij te binnen schoten bij het lezen van dit boekje: Is het werkzaam als werkboekje in deze vorm? Had het niet beter geweest met losse pagina’s die aan elkaar geringd waren? Zodat je pagina’s kan toevoegen en weglaten? Want nu is er plaats voor 30 boeken. Dat is niet niks, maar zoals de makers zelf schrijven: “Zo heb je een mooie herinnering aan alle boeken die je in de basisschool gelezen hebt!”, dan lijkt mij het aantal van 30 niet voldoende.
Maar… Al deze vragen of opmerkingen verdwijnen als sneeuw voor de zon nadat je ontdekt hebt dat je op de website van De Eenhoorn de handleiding bij dit boek kan downloaden. Want daarin verklaren de makers op heldere wijze hoe je het kan gebruiken. Dat je bv elk schooljaar een selectie kan maken van 5 boeken uit alles wat je gelezen hebt, en die in het dagboek noteren. En zo heb je dan op het einde van de basisschool een goed gevuld lees-groei-dagboek. Een ideaal instrument om samen in te grasduinen en in te ontdekken wat je leest en gelezen hebt, welke soort boeken, en veel meer.
Jammer dat deze handleiding niet vermeld staat in het boek, want nu vrees ik dat vele gebruikers deze gaan missen. En zo gaat het knappe werk van de makers voor een groot stuk verloren.
Je leest trouwens in die handleiding niet alleen over hoe je dit boek kan gebruiken, maar je leest er ook waar de makers hun mosterd hebben gehaald om dit concept te bedenken en uit te voeren (Aidan Chambers). Verhelderend, verdiepend en prikkelend om zelf verder op zoek te gaan naar meer info. Want aan verdiepende internet-links werd ook gedacht.
Kortom, boek en handleiding samen vormen een onlosmakelijk geheel dat hopelijk nog vele edities mag krijgen. Want dit soort werk is nodig. Nu en in de toekomst, nog voor lange tijd…
Omdat het geheel prettig bruikbaar is en met passie onderbouwd en het er ook nog heel aantrekkelijk uitziet: een gedegen aanrader!
Eric Vanthillo - mei 2024
Auteur
Inge Umans
Nadine Heidbrink
Illustrator
Joris Thys
Uitgeverij
De Eenhoorn
Jaartal
2024
ISBN
9789462917705
Aantal pagina's
90
Prijs
€15,95