Later als ik vliegen kan

Coverafbeelding van: Later als ik vliegen kan

Trefwoord(en)
homoseksualiteit
depressie
zelfdoding
therapie

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Een klein dorpje in Zeeland en openlijk homoseksueel zijn is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Bram groeit op in een Christelijk gezin en ontwikkelt een angststoornis wanneer hij beseft dat hij op jongens valt. Na een mislukte zelfmoordpoging lijkt een intensieve therapie in Ameland zijn laatste redding. Samen met een aantal andere jongeren gaat hij de uitdaging aan om zijn angsten onder ogen te zien.

De omgeving waarin Bram opgroeit zal voor een aantal lezers bekend aanvoelen, maar voor veel meer lezers is het een wereld die ver van hun bed af staat. Al kan iedereen zich wel inbeelden dat uit de kast komen in een Christelijke omgeving erg moeilijk is. Het boek begint bij de zwartste dagen van Bram: het moment waarop hij besluit zelfmoord te plegen. Je vraagt je meteen af waarom hij dat wil doen en hoe hij hier beland is. Doorheen het verhaal kom je meer te weten over Brams leven (zijn herinneringen gaan terug tot zijn vierde) en begrijp je hem en zijn angsten steeds beter. Het merendeel van het boek speelt zich af op Ameland waardoor je als lezer alle tijd krijgt om de andere personages ook goed te leren kennen. Hoewel er vooral gefocust wordt op Bram, leef je ook mee met de andere jongvolwassenen in de groep.
Als debuut kan Later als ik vliegen kan tellen: het draagt bij aan de diversiteit in jeugdboekenland, er is duidelijk research gedaan naar therapieën, het laat zien hoe verstikkend je geloof en je omgeving kunnen zijn maar bovenal toont het ook hoe weerbaar mensen zijn. Een mooi boek dat een aangrijpend herkenbaar verhaal vertelt.

Mathilde Lemm - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Adriaan Volk

Uitgeverij
KokBoekencentrum   


Jaartal
2023

ISBN
9789026625428

Aantal pagina's
286

Prijs
€17,99