Lang leve Robin!

aanrader Coverafbeelding van: Lang leve Robin!

Trefwoord(en)
familie
jarig
verzinnen
Sinterklaas
Kerstmis

Genre
voorleesboek

Vanaf
5 jaar

Wist je dat onweer gewoon twee wolken zijn die keihard tegen elkaar botsen? Robin wel hoor, die snapt het. Robin is nog net geen vijf jaar – of toch niet tot pagina 163 – maar weet al heel erg veel. Dat een foto maken geen pijn doet bijvoorbeeld. Of dat schrikken helemaal niet hetzelfde is als bang zijn. Of dat na negentien niet tientien volgt – al weet hij niet altijd goed wat er dan weer wel volgt… Al spelend, onderzoekend, vertellend en verzinnend ontdekt Robin de wereld om zich heen, … met af en toe wat hulp van papa, mama, Juf Tineke, oma of opa. Want die weten natuurlijk alles.

Deze bundeling van 56 verhalen is een fijne ode aan de guitige en vindingrijke kleuter Robin. Het boek bundelt verhalen uit eerdere boeken – zoals ‘Robin op school’, ‘Robin en Sinterklaas’, ‘Robin en Opa’, en ‘Robin is jarig’ – maar vormt toch ook een samenhangend geheel dat chronologisch leuk wegleest van de herfst tot het begin van de lente. Dat alles wordt ook weer netjes verbeeld door Marije Tolman, die ook al eerdere bundels over Robin illustreerde. Haar tekeningen afgewerkt met aquarel sluiten mooi aan bij de verhalen, en zijn soms al even gek als de hersenspinsels van Robin zelf. Want als Robin vertelt van de geur van zijn opa die naar bloemkool en tabak ruikt… dan teken je toch doodleuk een rokende bloemkool?!

En dat is nu in het algemeen zo leuk aan dit boek. De verhalen zijn vlot neergepend, nodigen met hun gevatte dialogen uit tot een voorleesfestijn, en doen je vooral vaak gniffelen – of grinniken, of schaterlachen – van vernuft. Want in Robin’s wereld lokken doodgewone uitspraken plots een wereld vol verwondering uit. Want wie tikt er nu een paar schaatsen op de kop? Dat doe je toch enkel met eieren, en heel misschien met een vriend waarmee je ruzie hebt? Of wat dacht je van nachten die als zwarte vogels voorbij vliegen in de nacht? … Raar toch! En al even vaak zijn de verhalen vertederend. Zoals wanneer Robin’s kleine zusje haar eerste lachje tevoorschijn tovert in Robin’s armen (want die mop van de worteltaart is natuurlijk ook wel erg grappig). Of de verhalen die Robin en opa – met zijn wangetjes van rosbief – samen verzinnen.

Tot slot hebben de verhalen soms uiteraard hun Nederlandse ondertoon, met woorden als ‘jokken’, ‘piepers’ en ‘koek-en-zopie tentjes’. Maar toch overheerst vooral de herkenbaarheid in Robin’s kinderlijke verwondering en leefwereld, met ook leuke verwijzingen naar andere kinderliteratuur, zoals M.G. Schmidt’s Dikkertje Dap en Jip en Janneke, of Berceuse Nr.2 van Paul Van Ostaijen. Een prachtig voorleesboek om steeds weer naar terug te grijpen.

Elise Cools - januari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sjoerd Kuyper   

Illustrator
Marije Tolman   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2016

ISBN
9789047708124

Aantal pagina's
186

Prijs
€19,95