Laila het lieveheersbeestje

Coverafbeelding van: Laila het lieveheersbeestje

Trefwoord(en)
dieren
anders zijn
tevreden

Genre
prentenboek

Vanaf
3 jaar

Lieveheersbeestjes hebben stippen, zo kan je ze herkennen. Sommige hebben veel stippen, sommige niet zo veel. Allemaal zien ze er verschillend uit. Maar Laila is anders, ze heeft helemaal geen stippen. Natuurlijk wil ze stippen, net als iedereen. Dus schildert ze zelf stippen op haar rug. Zo voelt ze zich net als de anderen. Tot een regenbui alle stippen wegspoelt. Gelukkig ontmoet ze dan een mestkever. Die toont haar dat hij door zijn schild te bewegen verschillende kleuren kan krijgen, ook al dacht Laila dat hij geen kleur had. Daardoor beseft ze dat alles mogelijk is. Ook met stippen.

Anders zijn kan je triestig maken. Maar het kan je ook blij maken. Dat leert Laila van de mestkever. Want haar verdriet omdat ze geen stippen heeft, wordt nadien haar grote geluk, want ze kan haar rug versieren met wat ze maar wil: hartjes, muzieknoten, kruisjes, een gekke tekening… Zo blijft ze anders, maar niet meer in negatieve zin. Nu is ze fier en tevreden omdat ze anders is.
Dit mooie pleidooi om te genieten van je anders zijn is prachtig in beeld gebracht. De tekst is eenvoudig en beperkt. Daardoor komen de minimalistische illustraties nog beter tot hun recht. Het kleurgebruik voor de omgeving is beperkt tot bruine en grijze tinten, waarin de rode en oranje lieveheersbeestjes goed opvallen. Het is erg ontroerend hoe de auteur de houding van de droevige Laila neerzet. Het slot van het verhaal is dan weer een ode aan het anders zijn, boordevol grapjes op de rug van Laila: een doodskop, een verkeersteken, een rits of een oxo-spel.
Een sfeervol verhaal, waarbij het verhaal en de illustraties elkaar versterken tot een mooie aanrader.

Mik Ghys - juli 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Bas Kleinhout

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2022

ISBN
9789025776213

Aantal pagina's
29

Prijs
€14,99