Labyrint

Een filmnacht op school verloopt niet zoals gepland. Plots hapert het beeld en verschijnt er een niet mis te verstane boodschap. Als een aantal jongeren wil gaan kijken wat er aan de hand is, blijkt dat ze het gebouw niet kunnen verlaten. Alle deuren zijn op slot. Behalve die waar ze eerst een opdracht tot een goed einde moeten brengen vooraleer ze een stapje verder geraken. Maar wat is het eigenlijke doel? Waarom moeten ze dit doen? Kunnen ze ooit nog ontsnappen?

Wat als een leuk avondje uit begint, verandert al snel in een nachtmerrie voor een aantal van de jongeren. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van enkele van hen. Daardoor krijgt de lezer een genuanceerd beeld van de jongeren. Hoe ze elkaar ervaren, hoe ze elkaar ergeren en hoe weinig ze van elkaars achtergrond weten. Naargelang het verhaal vordert en door de stress van de gebeurtenissen laten de personages uiteindelijk allemaal hun ware aard zien.
Op een aantal zwarte pagina’s met witte tekst krijgt de lezer ook mee wat de bedenker van het hele gebeuren doet en denkt.
Toch wordt het voor de lezer zelf nooit echt spannend. Het blijft ontspannen lezen en zien hoe de jongeren zich doorheen de opdrachten werken en hoe ze op elkaar reageren.
Realistisch lijkt het geheel moeilijk echt uitvoerbaar. Een helemaal afgesloten schoolblok waarin één iemand een volledige escaperoute heeft uitgezet en die de vorderingen van de jongeren kan volgen of beïnvloeden, het lijkt wel ietwat ver gezocht. Ook het doel van de hele opzet is niet echt geloofwaardig.
Een verhaal dat eerder de psychologische effecten op de verschillende karakters van de jongeren wil laten zien bij onverwachte gebeurtenissen. Ontspannen leesvoer zonder meer.

Pol Van Damme - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Inge Verbruggen   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841015

Aantal pagina's
253

Prijs
€16,95