Laat ons zien wie je bent

aanrader Coverafbeelding van: Laat ons zien wie je bent

Trefwoord(en)
autisme
anders zijn
manipulatie
gezin
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Cora heeft het niet gemakkelijk. Haar moeder is gestorven en haar vader en grote broer zijn erg beschermend. Cora’s hersenen werken namelijk anders dan bij de meeste mensen. Ze heeft autisme. Ze sluit vriendschap met Adrien, de zoon van de grote baas van haar broer. Adrien heeft ADHD. Beide kinderen begrijpen elkaar perfect in hun soms moeilijk contact met anderen. Cora is nieuwsgierig naar het werk van Adriens vader. Die heeft een bedrijf dat interactieve hologrammen maakt met de bedoeling dat mensen na hun dood nog kunnen bezocht worden door hun dierbaren. Cora wordt gevraagd om mee te werken aan het project. Ze merkt echter al snel dat er iets niet goed zit, maar dat brengt haar in de problemen.

In dit gevoelige verhaal krijgen kinderen die ‘anders’ denken en handelen dan de meerderheid van de mensen, een hoofdrol. De auteur wil de lezer een beeld geven van de andere manier van denken en waarnemen bij deze kinderen en de aparte manier waarop ze soms reageren. Adrien is heel erg uitbundig en druk en trekt zich weinig aan van wat anderen over hem denken, terwijl Cora liefst ‘onzichtbaar’ blijft en helemaal niet wil opvallen. Het futuristisch project waaraan ze meewerkt, doet haar echter beseffen dat ze juist wél moet opkomen voor zichzelf. Eens ze over die ‘grens’ is geraakt, zal ze zich – als een soort Greta Tunberg – inzetten voor alle kinderen die anders denken.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Cora, in de ik-vorm. Daardoor ontdekt de lezer heel goed hoe Cora met haar autisme omgaat, wat haar angst inboezemt, hoe ze denkt en reageert op andere mensen. Maar ook dat ze, net door haar autisme, bepaalde talenten heeft die anderen niet hebben. Ook de houding van andere mensen, meestal de volwassenen, tegenover kinderen met autisme of ADHD wordt duidelijk en realistisch weergegeven. De kinderen zelf zijn heel herkenbaar beschreven en makkelijk inleefbaar.
Het verhaal leest vlot en heel ontspannen, al duurt het een hele tijd voor er meer vaart in het verhaal komt tot een vrij spectaculaire finale.
Net omdat de auteur in haar verhaal kinderen die anders zijn als hoofdpersonage neerzet, is het boek al een aanrader.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Elle McNicoll

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047713739

Aantal pagina's
256

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Show Us Who You Are

Vertaler(s)
Margaretha van Andel