Kunstige kwasten!

  Coverafbeelding van: Kunstige kwasten!

Trefwoord(en)
kunst

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Het boek begint met een heel kort overzicht van kunst door de eeuwen heen en het plaatst de kunstenaars die zullen volgen in een soort tijdlijn. Een kort hoofdstukje is gewijd aan kunst van heel lang geleden. Daarna komen dertig kunstenaars aan bod die nader worden beschreven. Kunstenaars van nu worden achteraan kort belicht. Een woordenlijst en register sluiten het boek af.

Voor elke kunstenaar worden vier pagina’s uitgetrokken. Op de eerste twee wordt een kunstwerk – of detail ervan – afgebeeld met daarnaast in korte tekstblokjes informatie over de ideeën, de uitdagingen, de achtergrond, de stroming en de techniek van de kunstenaar. Er staat ook telkens een soort identiteitskaart van de kunstenaar bij. Op de twee volgende pagina’s staat een soort verhaal over een belangrijke gebeurtenis uit het leven van de kunstenaar. In een kolom links krijgt de lezer nog enkele werken van de kunstenaar met wat uitleg, terwijl er in een kolom rechts dikwijls iets ‘Extra’ wordt uitgelegd over andere feiten die iets te maken hebben met de kunstenaar. Soms wordt de lezer ook uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en iets uit te proberen.
De ondertitel van het boek luidt ‘De meest spraakmakende kunstenaars aller tijden’. Uiteraard is het slechts een selectie van de auteur uit de vele kunstenaars die naam gemaakt hebben.
Er zijn de laatste jaren al meer boeken verschenen die jonge lezers over kunst willen informeren. Zoals ‘Kunst kijken voor beginners’ bijvoorbeeld. Of ‘Beroemde kunstenaars’, om er maar enkele te noemen.
Door de aangehouden werkwijze krijgt de lezer de informatie telkens op dezelfde manier. Zo kan hij/zij informatie gemakkelijk terugvinden en vergelijken. Door het stukje verhaal over de kunstenaar krijgt de lezer ook een iets breder beeld van de kunstenaar.
Een aantal werken zijn wel erg klein afgebeeld zodat details helaas verloren gaan. En bij de weergave van sommige details wordt verwezen naar het volledige schilderij bij de inhoudsopgave, maar dat is zo klein dat er nauwelijks iets van kan gezien worden. Door het gebruik van mat papier komen de werken minder tot uitstraling, wat wel jammer is.
Een boek dat in heel grote lijnen een overzicht geeft van schilderkunst van de renaissance tot de pop-art van Warhol met voornamelijk Westerse kunstenaars.

Pol Van Damme - februari 2017

Auteur
Mary Richards

Uitgeverij
Fontaine   


Jaartal
2016

ISBN
9789059566859

Aantal pagina's
95

Prijs
€17,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Splat!

Vertaler(s)
Dagmar Jeurissen