Kunst?

aanrader Coverafbeelding van: Kunst?

Trefwoord(en)
kunst
beeldende kunst

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Duivel-doet-al van Lieshout komt weer eens uit de hoek met een hoogst origineel boekje dat op een heldere en eenvoudige manier het begrip ‘kunst’ duidt. Dit naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Marcel Duchamp’s ‘Fontein’, het werk dat in 2004 gekozen werd tot meest invloedrijke kunstwerk van de 20ste eeuw.
Hij neemt de lezer/kijker aan de hand als een begeesterde gids met een rijke ervaring in kunsteducatie voor een jong doelpubliek.
Hij start met een paginagrote foto van het urinoir van Duchamp en een helder opgebouwde discussie over of het kunst is of niet.
Moet er een lijst omheen om kunst te zijn? Of moet het op een sokkel? Of moet het in een museum staan? Mag je ermee lachen of is kunst pure ernst? Is echte kunst plechtig? Deftig? Duur? …
Hij eindigt de discussie in het museum, en zo maakt hij de perfecte overstap naar Duchamp zelf en vertelt hij hoe deze in 1917 zijn urinoir verhief tot kunst in het museum, tot grote discussie van vele kunstliefhebbers. En hoe hij zo het denken over kunst radicaal veranderde.
Tot slot eindigt van Lieshout met een grappige en hedendaagse fantasie op dit kunst-idee (Hoe je kan ontsnappen aan de afwas via kunst…) en een gedicht over het bevrijden van kunst.
Kortom, volledigheid en afwisseling troef in dit veelzijdige werk dat zelfs volwassenen doet nadenken over kunst en andere verwante begrippen.
Van Lieshout houdt ook de vormgeving strak in de hand, waardoor het geheel hoogst aantrekkelijk oogt met zijn dominante kleurencombinatie van wit, zwart en oranje. Knap hoe hij via een doordachte typografie de discussie vormgeeft en doet leven op papier.
Op het einde van het boek licht hij ook nog even de afgebeelde kunstwerken toe op een bevattelijke manier voor het jonge doelpubliek.
Dit is dus kunsteducatie ten top!
Daardoor is dit een must voor elke kunstliefhebber, jong en oud, maar ook voor alle anderen, om kennis te maken met kunst op een aangename manier. Een aanrader dus!

Eric Vanthillo - november 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Ted van Lieshout

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2017

ISBN
9789025873820

Aantal pagina's
30

Prijs
€9,99