Kunst Knallers – Grote kunst voor kleine kenners

Thaïs Vanderheyden studeerde kunstgeschiedenis en volgde tekenles aan de academie van Brugge. De combinatie van haar opleiding als kunsthistoricus en haar tekentalent maken haar de perfecte gids om kunst dichter bij kinderen te brengen.
Voorheen verschenen haar kunsteducatieve boeken bij de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts onder de titel ‘Grote kunst voor kleine kenners’, nu verspreidt zij ze zelf onder haar eigen uitgeverij De Limonadefabriek.
Haar aparte werkwijze heeft duidelijk voor- en tegenstanders: zij maakt steeds eigenzinnige interpretaties van bekende kunstwerken en vervangt personages door allerlei dieren met een hoge aaibaarheidsfactor. Dit originele concept met veel fantasie en humor spreekt zeker kinderen aan.
Zoals de panda op de cover op de wijze van de schreeuw van Munch, een nijlpaard als de Venus van Botticelli , een lieflijk varken als de Mona Lisa, de vele kikkers in de vijver met waterlelies van Monet, dansende varkentjes als schattige ballerina’s van Degas, en veel meer.
Het geheel is opgebouwd als een museum van papier – het museum vol kunstknallers – waarin zij je zaal na zaal rondleidt. Vanaf de Renaissance met werken van Caravaggio, Botticello en anderen, langs de zaal met portretten van o.a. de Mona Lisa en de zaal met werken die door kunstenaars en hun leerlingen zijn gemaakt zoals vele schilderijen van Rubens, langs de Gouden Eeuw met o.a. Frans Hals, Johannes Vermeer, e.a. Zo gaat de gidsbeurt doorheen dit boek verder, tot bij het Kubisme en de Abstracte Kunst van b.v. Pollock. Een hele reis doorheen de geschiedenis van de schilderkunst, opgehangen aan diverse hoogtepunten, met veel info en aantrekkelijke beelden.
De teksten bij de schilderijen zijn helder en vlot, doorspekt met fijne weetjes en een beperkte info over de schilder, zijn schilderstijl en de tijd waarin hij werkte. Zo krijgt het jonge doelpubliek heel wat info mee die hun nieuwsgierigheid prikkelt.
Het grote formaat en de uitgekiende vormgeving ogen aantrekkelijk en nodigen uit tot verdieping.

Eric Vanthillo - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Thaïs Vanderheyden   

Illustrator
Thaïs Vanderheyden   

Uitgeverij
De Limonadefabriek   


Jaartal
2022

ISBN
9789463889407

Aantal pagina's
54

Prijs
€21,99