Kunnen vogels niezen?

Coverafbeelding van: Kunnen vogels niezen?

Trefwoord(en)
vogels
wetenschap
humor
fantasie
design

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Na ‘Mag je haaien aaien?’ (2019), ‘Kunnen bergen krimpen?’ (2020) en ‘Komt oude kaas van oude koeien’ (2020) is er nu deze vierde originele ‘wijze weetjes’ vol prikkelende vragen, verrassende verklaringen en originele humor. Daarin worden weetjes over vogels uit de doeken gedaan: Krijgt een specht hoofdpijn van het tikken? Kan een kolibri achteruit vliegen? Hoeveel talen spreken papegaaien? Zingt elke vogel een ander lied? Enzovoort. Stuk voor stuk inspirerende vragen waarop je het antwoord wel vermoedt, maar nooit echt weet. En dan is de heldere verklaring best welkom.

Origineel aan deze stevige serie (uitgegeven als een groot kartonboek met stevige flappen) is de vormgeving, maar ook de fantasie en de humor. Voor wie deze reeks nog niet kent: op de linkerpagina lees je telkens de vraag: kernachtig en duidelijk, fraai afgedrukt in grote letters op een witte achtergrond. De precieze formulering ervan prikkelt elke keer je nieuwsgierigheid. Je kan dus niet anders dan de flap aan de rechterkant openen. Met hoge verwachtingen… En die verwachtingen worden elke keer zeker ingelost. Op 2 pagina’s verschijnt een kleurrijke, gestileerde prent die netjes het midden houdt tussen realiteit en fantasie. Elke prent is een toonbeeld van sober en aantrekkelijk design dat zowel jong als oud bekoort. Over die prent heen lees je telkens links een antwoord op de vraag vol fantasie. Met een fijne humor doen de makers je hier wegdromen in een roes van verbeelding. Aan de rechterkant lees je dan het juiste en wetenschappelijke antwoord. Met telkens de openingszin: ‘Maar eigenlijk zit het zo: …’. Een realistisch antwoord op maat van het jonge doelpubliek, kort en bondig en toch gevarieerd.
Een origineel en doordacht geheel dat je aandacht trekt en je verbeelding prikkelt, in een uitgebalanceerde vormgeving. Het resultaat van een perfecte samenwerking dat resulteert in een ‘must have’ voor jong (en oud).

Eric Vanthillo - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Katrijn De Wit

Illustrator
Laura Bergans
Inge Rylant

Uitgeverij
Pelckmans   


Reeks
Wijze Weetjes

Jaartal
2021

ISBN
9789463832762

Aantal pagina's
20

Prijs
€15,00