Kroonsz

Coverafbeelding van: Kroonsz

Trefwoord(en)
leven
dood
leven na de dood
filosoferen
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Wessels vader, een arts in de 17de eeuw doet onderzoek naar de plaats van de ziel in het lichaam van de mens. Hij wil een apparaat ontwikkelen waarmee hij de levenslijn van de mens zou willen zien en daarmee de wetten van het leven zou kunnen beheersen. Wessel is eerst angstig om eraan mee te werken, maar langzaam geraakt ook hij gefascineerd. Dan doen ze een onvoorstelbare ontdekking. Maar als het tot Wessel doordringt wat dat betekent, is het te laat.

Het verhaal speelt zich in twee verschillende periodes af, in twee verschillende maatschappijen waarin andere waarden, overtuigingen en wetenschappelijke inzichten aan de orde zijn. Zodoende weet de auteur beide werelden te schetsen en ook de tegenstellingen van beide werelden duidelijk te maken. Doorheen het verhaal filosofeert de auteur via zijn personages over het leven en meer nog over het leven na de dood. Wessels vader Zacharias is in de ban van de zoektocht naar de ziel van de mens. Maar hij raakt bezeten door zijn zoektocht en verliest langzaam maar zeker elke zin voor de realiteit. Daartegenover staat Wessel die zich pas voelt leven als hij zich openstelt voor de liefde. Die zal hem uiteindelijk vrede doen vinden voor zijn probleem en een oplossing aanreiken.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van de verschillende personages. Meestal Wessel, maar ook zijn vader en in de 21ste eeuw het meisje Pink en de jongen Bor. Een bepaalde periode houdt Wessel een dagboek bij dat in een schrijflettertype staat.
Het verhaal leest vlot, maar vraagt wel enige leeservaring om ook de diepere lagen in het verhaal te onderkennen.
Knap geconstrueerd verhaal dat de lezer aan het denken zet over zijn doen en laten en wat er belangrijk is in het leven. Het geeft ook een goed beeld van de denkwereld in de 17de eeuw tegenover de huidige 21-eeuwse maatschappij.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Marco Kunst   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2014

ISBN
9789047702801

Aantal pagina's
337

Prijs
€17,95