Kop op, Herman!

aanrader Coverafbeelding van: Kop op, Herman!

Trefwoord(en)
varkens
depressie
emoties
vriendschap
huilen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Herman het hangbuikzwijn – en tegelijkertijd het originele en aandoenlijke creatuur van Yvonne Jagtenberg – is terug van even weggeweest. En alweer pakt hij ons helemaal in…
In dit nieuwe verhaal was er iets raars met hem aan de hand. Hij voelde iets knagen binnenin en had nergens zin in. Hij liet zijn kop hangen en sjokte maar wat rond. De andere dieren van de boerderij probeerden hem op te vrolijken, maar niemand slaagde daarin. Niet de kippen die lekker samen kroelden in de wei in het zonnetje, niet de kraaien die spontaan een liedje voor hem zongen, en ook niet de haan. Hoewel, toen die een vleugel om hem heen sloeg, gebeurde er iets wonderlijks…

Een eerste blik op de cover doet je al meteen ‘smelten’ van empathie. Na het fel bejubelde en met het Gouden Penseel (2020) bekroonde ‘Hup, Herman!’ waren de verwachtingen hoog gespannen. Maar Jagtenberg lost die vlot in. In dezelfde setting en met dezelfde personages weet ze je weer te verrassen en je aan te spreken op je diepe emoties. Het tranendal vermijdt ze met gemak dankzij haar relativerende toon en haar fijne humor.
Het innemende verhaal, verteld met korte zinnetjes vol vaart en met een speelse en originele woordenschat, laat je niet onberoerd. Het sleept zowel jong als oud met zich mee en het reikt je een warme troost voor mindere momenten in je leven. Herkenning is hier alweer troef!
De prenten zijn juweeltjes vol transparantie. Jagtenberg schildert en tekent met penseel prenten vol lucht en leven. Met een enkele lijn, een sprekende houding of een veelzeggende gelaatsuitdrukking geeft zij beeld aan gevoelens en gemoed. Recht voor de vuist en hoogst doeltreffend. Zij speelt met frisse kleuren, duidelijke vormen en rondvliegende spatten en maakt zo composities die treffend zijn en je telkens raken.
Ook dit tweede ‘avontuur’ van Herman is een schot in de (gevoelige) roos. Een welkome aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Yvonne Jagtenberg   

Illustrator
Yvonne Jagtenberg   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2021

ISBN
9789025774707

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,99