Koningsspel

aanrader Coverafbeelding van: Koningsspel

Trefwoord(en)
vikingen
middeleeuwen
zee
talenten
maatschappij

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Auga is de dochter van de Vikinghoofdman van de nederzetting West op Groenland. In de verte is voor haar alles wazig, maar dichtbij ziet ze alles heel erg scherp. Daardoor kan ze de fijnste versieringen maken op het ivoor dat de jagers meebrengen van de walrusjacht. Als haar vader naar Noorwegen vaart, glipt Auga stiekem aan boord. Ongewild raakt ze betrokken bij een strijd tussen machthebbers die haar talent willen misbruiken. Ze moet voorkomen dat de prachtige schaakspelen die ze heeft gemaakt in verkeerde handen terechtkomt, met gevaar voor eigen leven.

De auteur heeft al enkele prachtige verhalen geschreven over mensen en gebeurtenissen uit de verre voorhistorie. Nu neemt ze de lezer mee naar verschillende tijdstippen. Het verhaal begint in de 19de eeuw waarin er op het eiland Lewis nabij Schotland schaakstukken worden gevonden in de duinen. Dit stukje staat in een cursieve letter. Dan begint het verhaal van Auga, dat zich vele honderden jaren daarvoor afspeelt in de Vikinggemeenschap. Het bijzondere talent van Auga wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Eigenlijk voelt ze zich buitengesloten en zelfs haar vader die haar beschermt, laat haar in het ongewisse over zijn plannen met haar. Iets wat haar dermate frustreert dat ze uiteindelijk ingaat op een voorstel dat haar leven voorgoed zal veranderen.
Het verhaal wordt door de auteur vertelt vanuit het standpunt van Auga. De lezer leert haar dan ook bijzonder goed kennen door wat ze denkt en voelt. Ze wil vooral niet opvallen en is weinig van zeg. De lezer leeft echt mee met wat ze meemaakt of moet doorstaan. De beschrijvingen zijn heel erg beeldend beschreven en de lezer kan zich erg goed inleven in haar weinig benijdenswaardige leven. Het verhaal van Auga eindigt ook open. De lezer weet niet hoe het verder met haar afloopt. Maar voor het verhaal heeft ze haar taak volbracht.
Tussen elk hoofdstuk staan korte stukjes verhaal in een vette letter bij een passende illustratie. In eerste instantie weet de lezer niet waarom die daar staan. Maar als hij ontdekt waarvoor ze staan, staan ze perfect op hun plaats en brengen ze het spel helemaal tot leven.
Het verhaal eindigt weer in de 19de eeuw waarin de lezer verneemt wat er met de gevonden schaakstukken gebeurt.
Achteraan het verhaal heeft de auteur informatie opgenomen over de schaakstukken van Lewis. (De lezer kan ze op internet terugvinden en bewonderen.) Ze legt ook uit wat echt is en wat ze zelf heeft verzonnen.
Een prachtig geschreven verhaal dat de lezer doet denken aan het verhaal van Tonke Dracht ‘Brief voor de koning’, waarbij ook een eenvoudig iemand zich volledig inzet om het beoogde doel te bereiken, ondanks alle gevaren en intriges.
Een sterke aanrader.

Pol Van Damme - december 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Linda Dielemans   

Illustrator
Sanne te Loo   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025885335

Aantal pagina's
311

Prijs
€24,99