Koning van de daken

Coverafbeelding van: Koning van de daken

Trefwoord(en)
historisch verhaal
kermis
handicaps
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Brussel, 1830. Léon, zestien jaar, is geboren zonder benen. Daarom wordt hij door zijn moeder angstvallig verborgen gehouden. Het enige wat hij van Brussel ziet, zijn de daken waar hij ’s nachts over zwerft. Als zijn moeder sterft, wordt hij weggegeven aan een kermisgezelschap. Daar sluit Léon vriendschap met andere kermisfenomenen. Léon leert de wereld kennen en met het groeiende verzet van de Belgen, raakt Léon verzeild in de strijd tegen de Hollanders. Overleven is niet gemakkelijk.

Dit is de vijfde historische roman van deze auteur. Elke keer weer plaatst zij bijzondere mensen in een turbulente historische situatie. Deze keer kadert het verhaal in de Belgische opstand van september 1830 en zijn de personages mensen met een ernstige handicap die als kermisfenomeen worden tentoongesteld. De lezer volgt Léon die in het kermisgezelschap bijzonder snel zicht krijgt op de wereld om hem heen. Wel ietwat verwonderlijk want hij is nog bijna nooit buiten geweest. En hij blijkt over een hele portie gezond verstand te beschikken om zijn situatie en die van zijn vrienden positief te bepleiten. Zijn liefde voor Elza, het meisje met de baard, koestert hij, ook als ze niet beantwoord wordt. Het open einde suggereert een positieve evolutie voor deze bijzondere groep mensen.
Door het verhaal in een historisch kader te plaatsen, krijgt de lezer ook een tijdsbeeld van de verwarrende en woelige omwenteling naar het prille begin van het land België. Daardoor krijgt de lezer een stukje geschiedenis mee zonder dat dit storend overkomt.
Een boeiend historisch verhaal met fascinerende personages dat beslist de moeite waard is.

Pol Van Damme - mei 2010

Zoek op bib.be

Auteur
Wendy Stroobant   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2010

ISBN
9789059083431

Aantal pagina's
197

Prijs
€15,95