Koning Valentijn

Coverafbeelding van: Koning Valentijn

Trefwoord(en)
broers
familie
identiteit
homoseksualiteit

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Benjamin kijkt op naar zijn oudere broer Valentijn. Die is steeds zo vrolijk, heeft veel vrienden en vertelt steeds enthousiast over alles wat hij meemaakt. Daarom probeert Benjamin Valentijn te imiteren, in de hoop dat hij op die manier ook wat populairder wordt. Maar Valentijn heeft ook geheimen. Wanneer Benjamin die ontdekt, verandert alles.

De portretten van deze broers die hier neergezet worden zijn indrukwekkend. Enerzijds is er de energieke, populaire, enthousiaste Valentijn, die iedereen wel als vriend wil hebben. Een animator eerste klasse. Anderzijds is er de verlegen, teruggetrokken Benjamin die maar één doel heeft in zijn leven: net zo zijn als Valentijn. Met hem heb je medelijden want wat hij allemaal doet om Valentijn te worden is zielig, haast griezelig. Het contrast tussen beide jongens is groot, te groot om te overbruggen. En dan komt de grote ontdekking van Benjamin die het beeld dat hij heeft van zijn broer helemaal omgooit. Hun zus gedraagt zich als een gewone tienerzus, met pesterige opmerkingen en wat opstandig gedrag. Hun moeder is eerder passief. Ze kan niet op tegen de charmes van Valentijn en daardoor voelt Benjamin zich onbegrepen en minderwaardig. Door het feit dat hun moeder zo onopvallend blijft, speelt ze juist een belangrijke rol in Benjamins leven.
Als lezer volg je alles vanuit de belevenissen van Benjamin. Zo krijg je een duidelijk beeld van zijn gedachten en gevoelens. Naar het einde van het boek worden die gevoelens erg intens en helemaal overhoop gehaald. Met een positieve afloop, want eindelijk ziet Benjamin zichzelf en is hij niet meer de schaduw van zijn broer.
Het verhaal leest vlot en is intrigerend. Het is een eigentijds verhaal over een zoektocht naar zichzelf, ontroerend en herkenbaar.

Mik Ghys - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tim Gladdines   

Uitgeverij
Marmer   


Jaartal
2020

ISBN
9789460684449

Aantal pagina's
217

Prijs
€15,99