Konijn zonder Egel

Na twee eerdere verhalenbundels – ‘Konijn & Egel – Er komt geen einde aan het einde’ in 2019 en ‘Konijn & Egel – We kennen de weg als onze broekzak’ in 2020 – is er nu deze derde publicatie over Konijn, maar deze keer zonder Egel.
De warme vriendschap tussen Konijn en Egel krijgt hier een stevige knauw, want Egel heeft een nieuwe vriend. Meer zelfs: een nieuwe liefde: Marmot. Waar Konijn het best lastig mee heeft. Ze zien elkaar veel minder en Konijn wacht steeds lange tijden op hem. Als ze elkaar dan eindelijk zien, maken Egel en Marmot heel de tijd plannen en zijn ze niet van elkaar te scheiden. Konijn barst dan ook in woede uit. Terwijl Egel en Marmot door het leven dartelen, belandt hij in een depressie (dit wordt niet zo genoemd in het boek, maar alle symptomen zijn klaar en duidelijk aanwezig…). Hij moet een hele weg vol hindernissen afleggen om uit het dal te kruipen. Zal hij daarin slagen? En zullen ze weer vrienden worden? Je leest en ontdekt het best allemaal zelf in dit eigentijds, herkenbaar en gelaagd verhaal.

Deze keer koos Verrept voor één lang verhaal in korte hoofdstukjes. Zo volg je het wel en wee van Konijn en voel je helemaal met hem mee. Zijn emoties kruipen onder je vel en laten je niet los. Met zuinige maar juist gekozen woorden en heel wat te voelen tussen de zinnen door. Doorheen het verhaal herken je echo’s uit klassiekers als ‘Wachten op Godot’ en ‘Alice in Wonderland’. Een mooie extra troef  voor volwassenen. Zo biedt dit verhaal veel lees- en gespreksvoer voor kinderen én volwassenen.
Verrept werkte voor dit boek niet meer samen met Nils Pieters maar maakte zelf de illustraties. Hij schilderde kleurrijke prenten die net als de tekst het vermoeden voeden en de verbeelding prikkelen: niet concreet en afgelijnd, maar licht abstract en in een brute aquarelstijl. Een stijl die we van hem kennen en die zich focust op een brede doelgroep.
Tekst en tekeningen vormen samen een fragiel geheel vol leven en emotie dat je niet onberoerd laat.

Eric Vanthillo - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Paul Verrept   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916623

Aantal pagina's
64

Prijs
€17,95