Konijn & Boom

aanrader Coverafbeelding van: Konijn & Boom

Trefwoord(en)
natuur
vriendschap
helpen
konijnen
bomen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Deze dikke turf over een konijn en een boom valt meteen op door zijn linnen kaft met daarop een prachtig schilderij en geen enkel woord. Die vind je enkel terug op de rug en op de achterflap. En zo presenteert dit boek zich zoals het is, want binnen passeert schilderij na schilderij en wordt een spannend verhaal uit de doeken gedaan zonder één woord.
Het geheel start met een proloog, waarna het ganse verhaal wordt verteld in negen aktes. Afsluiten doet het daarna met een fijne epiloog. Een mooie en originele, theatrale opbouw.
In die proloog zien we hoe een kleine zaailing zich ontwikkelt tot een statige boom die alle seizoenen trotseert. Daarna, in de eerste akte, wordt een konijnenfamilie uiteengedreven door een hongerige wolf. In de tweede akte is de boom getuige van de wolf die een konijn achterna zit. De boom verjaagt de wolf en wordt beste maatjes met het konijn. Hij zou met het konijn willen zoeken naar de andere konijnen, maar hij zit vast met zijn wortels in de grond. Wat nu? In de derde akte komt het konijn terug met een rood karretje, graaft hij de boom uit de grond en gaan ze samen op zoek. En zo volgt een spannende queeste waarin ze als een trein rijden over de sporen, als een boot varen over de zee, en veel meer. Zullen zij de andere konijnen vinden? En wat dan met de boom die liefst met zijn wortels in de grond staat? Wees gerust: een bijzonder kleurrijk en deugddoend einde rondt dit magische verhaal knap af.

Balint Zsako is een 44-jarige Hongaarse kunstenaar die opgroeide in Canada en nu in Los Angeles leeft en woont. Dit boek is zijn eerste prentenboek en een hoogst verrassende kennismaking met zijn werk dat ons doet uitkijken naar meer.
Hoe hij met alleen prachtige beelden een universeel verhaal vertelt is echt wel een huzarenstukje. Beeld na beeld, het ene al imposanter dan het andere, rolt het verhaal zich af. Met heel veel details en emotie. En waar dialogen nodig zijn voor de duidelijkheid, gebruikt hij de techniek van tekstballonnen met daarin de tekst getekend, als een soort rebus. Op deze wijze appelleert het boek volledig aan je eigen verbeelding.
Het geheel is een warm verhaal dat beklijft, zowel door de inhoud als door de vormgeving. Een verhaal om te koesteren voor jong én oud. Om samen in te duiken en in weg te dromen, keer na keer.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Balint Zsako   

Illustrator
Balint Zsako   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462917507

Aantal pagina's
184

Prijs
€27,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Bunny & Tree

Vertaler(s)
VeroK Agency