Koken voor de keizer

Coverafbeelding van: Koken voor de keizer

Trefwoord(en)
koken
avontuur
doorzetten

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Nadat hij betrapt werd bij het plukken van mango’s in de keizerlijke tuin, denkt de elfjarige Mick zijn hachje te kunnen redden door een weddenschap met de keizer aan te gaan. Hij zal voor de keizer koken, zeven dagen lang. Er is één probleem, de keizer lust niets!
De keizer en zijn raadsheer regeren met harde hand over Minelotte. Wie ook maar enig protest laat horen, wordt verbannen naar een kaal eilandje, de Witte Rots. Mick gaat de weddenschap aan met de keizer. Als hij wint, worden alle mensen bevrijd van het eiland. Als hij echter verliest, wacht hem een gruwelijke straf.

Wat in eerste instantie lijkt op een verhaal over een vreemde weddenschap evolueert naarmate het verhaal vordert naar een verhaal van moed en doorzetting, ondanks tegenwerking en valsspelen.
Een fictief land dat – na het verdwijnen van een vreedzame, goede koning – geregeerd wordt door een wrede keizer die elk verzet in de kiem smoort door verbanning naar een erg onaangenaam verblijf, komt wel meer voor in verhalen. En uiteraard is er dan toch telkens één iemand die het tegen die dictator opneemt en door moed en doorzetting, ondanks tegenslagen, er in slaagt om de macht van de keizer ongedaan te maken. In die zin is dit verhaal niet erg origineel. De keizer wordt ook beschreven als iemand die zijn gezond verstand een beetje kwijt is en die alles doet wat hij maar wil, ongeacht wat het bij anderen teweegbrengt.
Wat het dan wel origineel maakt, is dat de jongen een weddenschap aangaat en er een soort kookwedstrijd van maakt. Hij maakt de lekkerste dingen. Achteraan het verhaal kan de lezer de echte recepten nalezen en zelf aan de slag gaan.
Het lijkt er ook op dat de auteur de jonge lezer wil voorhouden dat je niet altijd hetzelfde moet eten – zoals de keizer doet – maar dat afwisseling ook heel lekker kan zijn.
Een soort uitgebreid sprookje over een eerlijke, doorzettende en moedige jongen die het opneemt tegen de machtige keizer om – onder andere – zijn ouders te redden.
Het verhaal vertoont gelijkenissen met de avonturen in de ‘Bakkerij Bliss’- verhalen, al zijn die humoristischer opgevat.
Goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier, en mogelijk kookplezier, voor jonge keukenprinsen en –prinsessen.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Marloes Morshuis   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2015

ISBN
9789047707653

Aantal pagina's
193

Prijs
€14,95