Koekoeksjong

Coverafbeelding van: Koekoeksjong

Trefwoord(en)
probleemgezinnen
jeugdzorg
psychische problemen

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Lieze Versluys zit in een jeugdinstelling voor probleemjongeren. Maar ze heeft er maar één doel: ontsnappen. Alleen weet ze niet waar ze dan heen moet. Het slechte contact met haar moeder is één van de redenen waarom ze in de instelling zit. Lieze heeft ook nachtmerries die telkens terugkomen. Een gebeurtenis uit haar erg jonge jeugd blijft traumatisch woekeren in haar hoofd. Hoe moet het nu verder?

Het verhaal begint spectaculair maar doet de wenkbrauwen van de lezer fronsen. Is dit wel echt? Verder in het verhaal wordt het gegeven stukje bij beetje ontrafeld en krijgen alle elementen uit het begin een plaats in het weinig opbeurende leven van Lieze. Is de instelling voor haar in de eerste plaats een gevangenis, het is wel de plaats die haar triggert om haar verleden en haar demonen onder ogen te zien én aan te pakken.
Het verhaal leest erg vlot. Door het spectaculaire begin wil de lezer weten hoe de vork in de steel steekt. Een oplettende lezer zal mogelijk al ergens in het verhaal tot een bepaalde conclusie komen die achteraf bewaarheid wordt.
De lezer krijgt een goed inzicht in de psychische problemen van Lieze – veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd – die soms gewelddadige acties tot gevolg hebben. Maar Lieze wil zelf dat het probleem een oplossing krijgt en ze zal zelf op onderzoek gaan. Gelukkig voor haar vindt ze vertrouwen bij iemand die haar zal steunen op een cruciaal moment. Een bepaald gegeven in het verhaal blijft onduidelijk. Maar het positieve einde suggereert dat het met Lieze wel in orde zal komen.
Beklijvend verhaal over een meisje dat worstelt met een jeugdtrauma en zelf het initiatief neemt om het probleem op te lossen.

Pol Van Damme - oktober 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Hilde E. Gerard   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2019

ISBN
9789059089730

Aantal pagina's
193

Prijs
€15,99