Kobe maakt een museum

Coverafbeelding van: Kobe maakt een museum

Trefwoord(en)
musea
verzamelen
kunst
tentoonstelling

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Kobe is een lief wezentje dat in het bos woont. Hij ziet er zelfs uit als een boomstronk. Elke dinsdag is het zoektochtdag. Dan zoekt en raapt hij alles op wat hij vinden kan. Op het einde van de dag legt hij alles wat hij gevonden heeft op de vloer van de woonkamer en kijkt hij in dikke boeken naar de namen ervan en waartoe ze dienen. Hij ordent de vele voorwerpen in groepen bij elkaar. Tot slot geeft hij aan elk voorwerp een naamkaartje en steekt hij zij in dozen en laatjes. Maar op een dag zijn alle dozen en laatjes vol. Wat nu? Oma geeft hem de raad om een museum op te zetten. Zodat iedereen zijn spulletjes kan zien. Dat vindt Kobe een schitterend idee en hij begint meteen. Hij maakt van zijn huis een groot museum. Hij verspreidt affiches en flyers in het bos en in de stad om de mensen uit te nodigen. En op de dag van de grote opening staat er een superlange rij mensen aan te schuiven. Kobe straalt en is ontzettend trots op zichzelf. Hij leidt de mensen rond en vertelt verhalen bij de vele voorwerpen. Het museum is een groot succes maar na een tijd is Kobe moe. Heel moe. Hij twijfelt: zijn museum sluiten of open houden? Oma geeft hem weer de juiste raad om een fotoboek te maken van al zijn voorwerpen. Zo maakt hij een catalogus van het museum en hoeft niet meer iedereen het museum in het echt te zien en wordt het weer wat rustiger in het bos. Hij brengt vele voorwerpen terug naar het bos of naar de vlooienmarkt of naar het recyclagepark. En met wat oude voorwerpen die geen bestemming hebben, maakt hij rare figuren. Bijna kunst, denkt hij. Misschien goed voor een nieuw museum?…
Dit fantasierijke prentenboek verbeeldt perfect het ontstaan van musea. Maar zonder dat het opvalt of te didactisch is. Het leest als een verhaal waarin je meeleeft met het hoofdpersonage. Mooi om op die manier aan kunsteducatie te doen.
De prenten in hoofdzakelijk rustig groen zijn van een kinderlijke eenvoud die siert en die je verleidt om vele details te ontdekken. De tekst is eenvoudig en vertelt het verhaal van Kobe met een lichte humor en een fijne dosis verwondering.
Een geslaagd geheel dat kan leiden tot boeiende gesprekken over kunst en musea.

Eric Vanthillo - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Ashild Kanstad Johnsen

Illustrator
Ashild Kanstad Johnsen

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2014

ISBN
9789051169843

Aantal pagina's
34

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Noors

Originele titel
Kubbe lager museum

Vertaler(s)
Paula Stevens