Knipoog

Coverafbeelding van: Knipoog

Trefwoord(en)
school
ziek
kanker
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Ross zou graag een normale jongen zijn. Maar dat kan even niet, want hij heeft kanker. Hij heeft bestralingen aan zijn ogen nodig, om te proberen één van zijn ogen te redden. Het andere wordt blind. Hij krijgt veel steun van zijn vader, zijn stiefmoeder en zijn beste vriendin Abby. Zijn vriend Isaac laat niets meer van zich horen, wat Ross heel erg vindt. Op school probeert hij niet te veel op te vallen, maar dat lukt niet goed wanneer hij een hoed begint te dragen omdat zijn haar uitvalt. Ook worden er vervelende memes gedeeld, die spotten met zijn ziekte. Wanneer Ross wil meedoen met de talentenavond op school, wil hij leren gitaar spelen. Frank, de laborant die hem bijstaat tijdens de bestralingen, leert hem hoe het moet. Verrassend genoeg brengt de muziek hem meer in contact met Jimmy, een rare klasgenoot. Langzaam maar zeker komt de talentenavond dichterbij. En ook de laatste bestralingsdag.

De auteur gebruikte zijn eigen ervaring met kanker voor dit fictieverhaal. Het dikke oog, de operatie, de bestraling, het uitvallende haar en het verminderde zicht: hij heeft het allemaal meegemaakt. Toch is dit geen autobiografie, maar een vlot en hedendaags verhaal over oude en nieuwe vriendschappen, over ontgoocheling wanneer je ontdekt dat iemand anders is dan je dacht, de verrassing en blijheid wanneer je ontdekt dat iemand anders is dan je dacht, de wanhoop tijdens de behandeling, de warme aandacht van naasten en de vele gevoelens en gemoedswisselingen die deze hele verwarrende periode typeren.
Ross is een gewone puber die plots geconfronteerd wordt met iets levensbedreigends. Het gooit zijn hele leven overhoop. Plots is hij anders en valt hij op. Daar moet hij mee leren omgaan. En ondertussen zijn er nog zoveel andere gevoelens die hij moet verwerken. Gelukkig duiken er mensen in zijn omgeving op die alles draaglijker maken. Zijn vader en stiefmoeder doen hun best, maar vriendin Abby en laborant Frank zijn cruciaal. Zij zorgen voor afleiding en verandering. Zij luisteren naar hem en steunen hem. Abby heeft er even genoeg van wanneer ze zelf in de put zit door een komende verhuis, maar herpakt zich. Ross blijft het centrale personage waar alles om draait.
De vlotte tekst beschrijft Ross’ belevenissen, met af en toe een flash back naar enkele Rotdagen. Alles wordt beschreven vanuit Ross, je wordt daardoor helemaal ondergedompeld in Ross’ gemoedswisselingen. Je begrijpt ze ook en leeft helemaal met hem mee. Cartoonachtige illustraties verluchten de tekst, met hier en daar een korte strip over Batpig, een personage dat Ross bedacht. In die strips staat telkens een negatieve bijwerking van zijn behandeling centraal.
Ross’ verhaal is aangrijpend, ontroerend en met momenten erg grappig.

Mik Ghys - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Rob Harrell   

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2021

ISBN
9789000360260

Aantal pagina's
331

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Wink

Vertaler(s)
Esther Ottens