Kloek Kuiken

aanrader Coverafbeelding van: Kloek Kuiken

Trefwoord(en)
kippen
kuikens
identiteit
vooroordelen
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Op een piepkleine boerderij, in een pietepeuterig kippenhok, legde een bijzonder kleine hen een reusachtig groot ei. En uit dat ei kwam een … “Wat is het?”, kraaide de haan. “Het is groot!”, kakelde de kleine kip. “Het is enorm!”, tokte de kleinere hen. “Het is… een… Olifant!” piepte het kleinste hoentje. Het was te groot voor het kleine kippenhok en dus moest het buiten gaan wonen. Want “Binnenolifanten zijn gevaarlijk!”, jammerde het kleinste hoentje. En voor het hok verscheen een bord met daarop: ‘Verboden voor olifanten’.“Ik wou dat ik een kuiken was.”, zuchtte het megagrote kuiken.
Zo begint dit hilarische en dolkomische prentenverhaal over een kuiken dat door de groep niet aanzien wordt voor een kuiken. Of hoe misverstanden kunnen ontaarden in absurde gedachtenkronkels en uitsluitingen. Als de eikels uit de boom vielen, dachten ze dat het kuiken een eekhoorn was. En toen het regende, werd het blijkbaar een paraplu. Als een koude bries kwam opzetten, werd het een trui. Het kuiken begreep er telkens minder en minder van. Tot een vos de eieren had gestolen… Eind goed al goed, en het kuiken mocht zelfs in het kippenhok blijven wonen. Hoewel het daar erg klein was…
Dit prentenboek doet je luidop lachen van plezier en gekte. Je voelt mee met het reusachtige, ontwapenende kuiken en de sfeer tussen de andere kippen is herkenbaar voor groot en klein. Het verhaal leest als een fantasierijke rollercoaster. De kippenbende praat en verzint erop los en neemt je mee in hun grenzeloze verbeelding. Hun vooroordelen zijn hilarisch, maar wel degelijk herkenbaar in de hedendaagse maatschappij.
De kleurrijke prenten bulken van de fantasie en de expressie. Soms paginagroot, soms in stripkadertjes. Je geraakt er niet op uitgekeken. De auteur/illustrator voegt er ook dolkomische grapjes aan toe die eigen zijn aan het medium ‘boeken’ zoals het verzinnen van een titel en het eindigen op de achterflap.
Kortom, zoveel ongebreidelde fantasie en humor, dat smeekt om gelezen en bekeken te worden, keer op keer door groot en klein. Vandaar een stevige aanrader!

Eric Vanthillo - april 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Keith Graves   

Illustrator
Keith Graves   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2013

ISBN
9789026133558

Aantal pagina's
38

Prijs
€12,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Chicken Big

Vertaler(s)
Maartje Beukers