Klinkt goed!

aanrader Coverafbeelding van: Klinkt goed!

Trefwoord(en)
muziek
instrumenten
luisteren

Genre
informatief

Vanaf
6 jaar

Ole Könnecke is vormgever en illustrator met heel wat jeugdboeken op zijn palmares en nationale en internationale prijzen. Zijn zoon, Hans Könnecke, is componist en muzikant. Samen maakten zij dit muziekboek waarin je niet minder dan 50 heel diverse muziekinstrumenten kan ontdekken: het drumstel, de sitar, de altviool, de dwarsfluit, het klokkenspel, de didgeridoo, de accordeon, het triangel, en veel meer. Bijzonder is dat tussen de instrumenten ook de computer aan bod komt als veelzijdig instrument en de stem als menselijk instrument.
Beide makers zijn niet over één nacht ijs gegaan met dit originele en goed doordachte concept: de 50 instrumenten (stiekem 52) komen allen gelijkwaardig aan bod, elk verspreid over 2 pagina’s. Telkens met een aantrekkelijke, fantasierijke tekening met een fijne humor waarop je een dier het instrument ziet bespelen en een heldere tekst die vlot (voor)leesbaar is. In de teksten schetst de auteur zowel de afkomst als de mogelijkheden van het instrument en strooit hij kwistig leuke weetjes in het rond. De teksten zijn allen op maat van het jonge doelpubliek.
Het bijzondere aan dit boek, is dat je niet alleen kan lezen en kijken, maar ook kan luisteren. Zoon Hans componeerde voor elk instrument een kort stukje originele muziek (steeds tussen 30 en 60 seconden) dat je kan horen op je smartphone via QR-codes. Elke code leidt je direct naar een filmpje op YouTube en zo hoor je telkens meteen hoe het instrument klinkt. De verschillende muziekjes zijn divers en aanstekelijk.
Vooraan lees je nog een uitgebreide inleiding hoe dit boek is ontstaan en hoe je het gebruikt, en achteraan lees je nog een kort biografietje van beide makers.
Kortom, een volledig en doordacht werk om kennis te maken met muziekinstrumenten, fantasierijk en met een milde humor, én met luisterfragmenten. Daarom verdient dit werk het met gemak een aanrader te zijn, zeker binnen het genre van boeken over muziek. Voor alle scholen en groepen waar gemusiceerd wordt met jonge kinderen, maar ook voor iedereen thuis.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Ole Könnecke

Illustrator
Ole Könnecke

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045129044

Aantal pagina's
120

Prijs
€23,50


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Hört sich gut an. 50 Instrumente und wie sie klingen

Vertaler(s)
Elbert Besaris